Roxana-Mălina Chirilă

Antrenament de dimineață

Afară în grădină au înghețat doi trandafiri roșii din niște tufe aproape golașe. A înghețat și iarba, dar iarba e mai puțin interesantă, imagistic vorbind.

Cică aș avea ferestrele spre est, dar soarele a răsărit mai cu lehamite, așa, în spatele unor nori, așa că azi nu mi-a intrat în ochi de dimineață. Mi-a intrat în schimb puful de la plapuma asta care în curând o să rămână goală și toată umplutura on să-mi intre în nas, în gură, în ochi, în păr, o să mă urmărească toată ziua într-un norișor imaterial de puf care se așterne pe orice obiect cale de cinci sute de metri.

N-am stare să scriu și vreau să scriu, așa că-mi fac antrenamentul aici. Nu există altă idee a acestei postări. Câteva observații pentru spirit de descriere. Bun. Ce altceva?

Într-un colț pierdut al camerei se află secretul lumii, dar nimeni n-a mai reușit să găsească acel colț după ce a fost abandonat în războaiele napoleonice. Se spune că ar fi fost mutat în a cincea dimensiune și că ultima oară a fost văzut de furnicile călătoare înainte de Ragnarok.

Nu-mi place. Nu-i nimic. Artiștii desenează pe colțuri de hârtie, la spatele caietelor, în caiete special cumpărate, fac semi-studii care nu vor fi niciodată mari opere de artă în ele însele, dar care vor ajuta la opere. Îi copiez. Scriu idei pe hârtie, înșir cuvinte care înseamnă ceva și nu înseamnă nimic și ar putea fi într-o zi ceva care să aibă mai multă valoare, dar acum doar îmi iau gândul de la ele.

Virgule multe, propoziții care curg din una în alta fără să pui punct și să începi altă frază, detalii aruncate în puncte cheie: un stil care curge.

Propoziții scurte. Scrii doar esențialul. Te exprimi direct. Te exprimi clar. Te exprimi fără ocolișuri. Eviți virgulele. Ai acțiune.

Te trezești lângă laptop dimineața și vezi că te-ai transformat într-o pisică peste noapte și ai scris în albaneză pe o tastatură rusă despre Ponta și Băsescu care se luptă ca să stăpânească Imperiul Vaticanului. Suprarealism.

Bun. Gata. La treabă cu mine. Îmi fac o cafea, pun playlistul cu VAST și mă apuc de treabă.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |