Roxana-Mălina Chirilă

Povestea cu Sodoma și Gomora

[][1]
Sodoma și Gomora: Nu afli decât când ajungi la Iezechiel că n-au fost distruși pentru că erau homosexuali, ci mai degrabă pentru că erau niște porci trufași, lacomi și mândri.

Dacă e vreo poveste care îmi pisează mărunt creierii printr-o interpretare greșită, e cea despre Sodoma și Gomora. Deschide Biblia, caută prin ea, învârte paginile cât vrei și în clipa de față n-o să găsești vreo singură poveste care să mă facă să mă enervez mai tare decât cea despre Sodoma și Gomora. De ce? Să fie vorba oare despre faptul că am eu vreo afinitate cu Sodoma și Gomora? Să fie vorba despre povestea efectivă cu Sodoma și Gomora? Să fie vorba de Sodoma și Gomora din Biblie, că mă calcă pe mine pe nervi ele?

Nu.

E vorba de faptul că povestea cu Sodoma și Gomora din Biblie nu e deloc povestea cu Sodoma și Gomora din capul credincioșilor. Citești paginile, te uiți la comentarii și zici „Hă?” Și pe urmă ici „Hm.” Și pe urmă zici, „Aoleu.”

Hai să vedem. Chiar dacă o să-mi scol în cap o grămadă de creștini supărați care mă vor contrazice de numai pentru că sunt mai dură în limbaj și nu pic pe spate în fața unei cărți care e considerată de ei sfântă.

Păcatul Sodomei, varianta din Biblie

Ce spune Biblia despre Sodoma și păcatul ei? Păi, scrie în Iezechiel 16:49-50, adică în cu totul altă parte decât acolo unde povestește despre Sodoma și Gomora, Lot, fiicele sale șamd.:

  1. Iată care au fost fărădelegile Sodomei, sora ta, şi ale fiicelor ei: mândria, îmbuibarea şi trândăvia; iar mâinile săracului şi ale celui nevoiaş nu le-au sprijinit.
  2. Ele s-au mândrit şi au făcut urâciune înaintea Mea; de aceea le-am şi nimicit, cum ai văzut.

Voi vedeți vreun homosexual pe acolo?… Nu. De ce? Pentru că cele două cetăți au fost nimicite din o grămadă de motive. Erau păcătoase în general. După cum spunea odată cineva de pe internet (deci nu eu, dar nu-mi aduc aminte cine), au fost nimicte pentru că populația cetăților era formată din nenorociți imorali pe toate planurile.

Așa, acum că am terminat cu perspectiva Bibliei asupra subiectului, hai să studiem îndeaproape textul biblic cu privire la Sodoma și Gomora, adică în Geneză, 18-19.

Sodoma și Gomora, pas cu pas: Contextul lui Lot

[][2]
Lot și Avraam

Ce-i cu Lot ăsta? Lot e nepotul lui Avram/Avraam (Geneză 11), cel care a dat-o pe soția lui drept sora lui ca să nu-l omoare egiptenii ca să-i ia soția (Geneză 12) și cu care a tot umblat până când au ajuns în „părţile de miazăzi ale Canaanului”. Acolo, pe scurt, nu era destul loc, Avraam era bogat, Lot avea și el averea lui, păstorii lor se tot certau, așa că s-au despărțit și Lot a luat-o spre Sodoma (Geneză 13). Au fost niscaiva războaie, Lot și familia au fost înrobiți, Avraam s-a luptat pentru el, l-a eliberat, cu familie și servitori cu tot, și Lot s-a întors în Sodoma (Geneză 14).

Așa. Sărim peste o bucată de Geneză, care e ocupată cu Avraam și cum se culca cu slujnica sub ochii nevestei. În Geneză 18 Dumnezeu îl anunță pe Avraam că are de gând să distrugă Sodoma. Ce știm noi despre Sodoma? Că e Lot pe acolo. Lot, nepotul lui Avraam, înrobit și dezrobit. Avraam se tocmește pentru Sodoma (nu pentru amândouă, doar pentru Sodoma) până când îl convinge pe Dumnezeu să o lase în pace dacă găsește 10 oameni drepți. (Geneză 18) După cum știm, degeaba.

Sodoma și Gomora, pas cu pas: Povestea în sine

Bun, ajung îngerii în Sodoma, unde Lot așteaptă la poartă. Ce căuta acolo, nu știu. Poate că de obicei se afla în treabă pe acolo, poate trimisese Avraam un mesager ca să-i spună că nu-i a bună. Cert e că Lot stătea în poartă și i-a chemat pe îngeri la el acasă unde le-a dat de mâncare.

Înainte să se culce, toată Sodoma s-a adunat în fața casei: „Unde sunt Oamenii, Care au intrat să mâie la tine? Scoate-I ca să-I cunoaştem!” (Geneză 19:5) Să-i cunoască cum? Biblic? Pur și simplu? Ambiguu. Dar știm că pe vremea aia era foarte, foarte important să te porți bine cu oaspeții. Și ceea ce sugerează cetățenii Sodomei nu e doar homosexualitate, dacă citești povestea în cheia asta, ci viol. Care e rău din punct de vedere Biblic și dacă-l faci unei femei. Și e rău și din punctul nostru de vedere actual.

Așa că Lot răspunde: „Nu, fraţii mei, să nu faceţi nici un rău. Am eu două fete, care n-au cunoscut încă bărbat; mai degrabă vi le scot pe acelea, să faceţi cu ele ce veţi vrea, numai Oamenilor acelora să nu le faceţi nimic, de vreme ce au intrat Ei sub acoperişul casei mele!” (Geneză 19:7-8).

Haideți să vă subliniez puțin: ”Am eu două fete, care n-au cunoscut încă bărbat; mai degrabă vi le scot pe acelea, să faceţi cu ele ce veţi vrea”.

Ambiguu? Nu. Deloc. Absolut deloc ambiguu. Spre deosebire de partea cu cunoscutul oaspeților, Lot decide să precizeze exact care e statutul lor în ce privește sexualitatea. Haideți să vă traduc: ”Am două fete, virgine, le scot aici, acum, voi violați-le în grup cum aveți chef.” Hai să adaug și subtextul: ”Asta înseamnă că o să le faceți ferfeniță până mâine dimineața, o să le distrugeți psihic – dar pentru că nu ne pasă de chestia asta și femeile nu sunt oameni, ci vite, vă spun că vă permit să-mi faceți vitele inutilizabile. În fond nu mai pot să le dau altora pentru că nu vor mai fi virgine, deci valoarea lor pe piață e zero. Uitați ce mă sacrific eu pentru voi.”

Uite cum ar funcționa restul poveștii, dacă ar fi după mine.

  1. După ce Lot fu tras înapoi în casă, văzu în fața lui o femeie îmbrăcată în straie bărbătești și cu o tunsoare rușinoasă și scurtă, care ținea îndreptat spre el o bucată de fier sculptată după o modă nemaivăzută.
  2. Femeia spuse niște cuvinte într-o limbă ce nu era a lui, apoi se auzi o bubuitură și Lot nu mai auzi nimic, pentru că-i trecuse o bilă de metal prin creier.
  3. ”Cine ești tu?” întrebă unul dintre cei doi Îngeri, care știu toate limbile pământului, căci acesta e darul lor de la Dumnezeu.
  4. ”Sunt Roxana a Traducătorilor, din cetatea Filologilor.” Iar apoi femeia suflă asupra obiectului de metal pe care-l avea în mână și le zâmbi larg.
  5. ”Adevăr grăit-a Domnul,” mai spuse ea, ”când a zis să nu vă puneți cu filologii pentru că vă vor deconstrui după cum le-a spus profetul lor, Derrida. Iară când vremurile se vor deștepta, plătive-ți cu toții pentru misoginismul tembel de care dați dovadă.”
  6. Iară îngerii Domnului s-au întors în rai pentru a-i spune Aceluia că femeia nebună îi transmite, cu metalul în mână, să găsească povești care stau în picioare.

Mă întreb ce a trecut prin capul fiicelor lui Lot când au văzut că tatăl lor vrea să le arunce în mulțime ca să fie violate. Mă întreb ce s-a gândit mama lor când a aflat că soțul ei vrea să-și distrugă copiii. Mă întreb de ce îngerii au fost complet de acord cu oferta lui Lot și nu i-au zis măcar „Omule, nu-i frumos”.

Apoi Lot, fiicele și soția au fugit din Sodoma – li s-a zis să nu se uite înapoi, dar soția s-a uitat și s-a transformat într-un stâlp de sare. De ce?… De ce, pentru numele lui Dumnezeu? Ce scop avea interdicția asta? Dumnezeul ăsta parcă e un sadic obsesiv-compulsiv, care în clipa în care vrea să nimicească oameni o face nu numai conform regulilor vechi ale jocului, ci și conform unora noi și arbitrare. Nici nu mă mir că lui Avraam îi era frică și să râdă lângă Dumnezeu. De fapt, nici nu mă mir că Avraam va fi ceva mai încolo perfect pregătit să-l sacrifice pe fiul lui pentru că așa i-a zis Dumnezeu. Cine știe ce-i mai trece prin cap Domnului?

Bine, bine. Nu mai comentez nedreptatea asta cu soția lui Lot. În context e chiar minoră.

Sodoma și Gomora, pas cu pas: Încheierea

Cuuum, nu s-a terminat aici?! Toată lumea știe că asta e povestea. Sodoma și Gomora sunt distruse, Lot și fiicele au fugit. Gata, nu?

Haha. Nu. Citiți din Biblie:

  1. Apoi a ieşit Lot din Ţoar şi sa aşezat în munte, împreună cu cele două fete ale sale, căci se temea să locuiască în Ţoar, şi a locuit într-o peşteră, împreună cu cele două fete ale sale.
  2. Atunci a zis fata cea mai mare către cea mai mică: „Tatăl nostru e bătrân şi nu-i nimeni în ţinutul acesta, care să intre la noi, cum e obiceiul pământului.
  3. Haidem dar să îmbătăm pe tatăl nostru cu vin şi să ne culcăm cu el şi să ne ridicăm urmaşi dintr-însul!”
  4. Şi au îmbătat pe tatăl lor cu vin în noaptea aceea; şi în noaptea aceea, intrând fata cea mai în vârstă, a dormit cu tatăl ei şi acesta n-a simţit când s-a culcat şi când s-a sculat ea.
  5. Iar a doua zi a zis cea mai în vârstă către cea mai tânără: „Iată, eu am dormit astă-noapte cu tatăl meu; să-l îmbătăm cu vin şi în noaptea aceasta şi să intri şi tu să dormi cu el ca să ne ridicăm urmaşi din tatăl nostru!”
  6. Şi l-au îmbătat cu vin şi în noaptea aceasta şi a intrat şi cea mai mică şi a dormit cu el; şi el n-a ştiut când s-a culcat ea, nici când s-a sculat ea.
  7. Şi au rămas amândouă fetele lui Lot grele de la tatăl lor.
  8. Şi a născut cea mai mare un fiu, şi i-a pus numele Moab, zicând: „Este din tatăl meu”. Acesta e tatăl Moabiţilor, care sunt şi astăzi.
  9. Şi a născut şi cea mai mică un fiu şi i-a pus numele Ben-Ammi, zicând: „Acesta-i fiul neamului meu”. Acesta e tatăl Amoniţilor, care sunt şi astăzi.

Deci fetele lui Lot, la modul cel mai explicit cu putință, s-au culcat cu tatăl lor și i-au făcut copii. Nu știu de ce simt cum se ridică în mine un anumit cuvânt. Unul mare, puternic, strigat. Incest! INCEST! INCEST!!!

Lot și fiicele sale, destrăbălându-se
Lot cu familia (pictură de Jan Muller, „Lot și fiicele sale”)

Lot a comis incest cu fetele. Fetele alea două pe care înainte le dădea ca pe vite ca să fie violate. Fetele alea două, în al căror cap nu știu ce era. Nu știu dacă-mi mai pare așa de rău de ele că au un tată de doi bani care ar fi în stare să le arunce să fie violate în grup de un oraș întreg. În fond, nici ele nu erau normale la cap dacă asta li s-a părut o soluție.

Și apropo, Dumnezeu n-a avut nimic de zis la faza asta. N-a trimis niciun înger care să-i întrebe de sănătate, n-a pedepsit pe nimeni, n-a zis nimic. Doar a tăcut mâlc.

Deci, iată-l pe Dumnezeu: Avraam comite adulter cu slujnica pentru moștenitori? Eh, rămâne persoana de contact din respectiva perioadă, că e băiat bun. Fiicele lui Lot se culcă cu tata și îi fac copii? Să trăiască mult și bine! Cei din Sodoma și Gomora cer în mod ambiguu ca doi îngeri să le fie dați pentru a fi cunoscuți (într-un fel sau altul)?… Să moară, nenorociții. (deși Biblia ne tot spune, fără să ne explice de ce, că cei din Sodoma erau păcătoși în ultimul hal; ai doar pomenite „mândria” și răutatea față de săraci, dar n-ai un episod clar de depravare… cum ai în cazul fiicelor lui Lot)

Există un serial american în care arhanghelul Gabriel a plecat din rai și s-a făcut zeu păgân. Loki, mai exact. Și a refuzat să se întoarcă acasă. Mă întrebam care ar putea fi motivația, acum știu.

Arhanghelul Gabriel: Tată, au fost distruse Sodoma și Gomora.
Dumnezeu: Așa și trebuia.
Arhanghelul Gabriel: Și fiicele lui Lot s-au culcat cu el și sunt însărcinate.
Dumnezeu: Da, da. Să aibă moștenitori mulți de tot.
Arhanghelul Gabriel: Și Avraam și-a înșelat nevasta.
Dumnezeu: E în regulă, e un om sfânt.
Arhanghelul Gabriel: Chiar nu-ți pasă?… Chiar ți se pare că Avraam e perfect în regulă? Nu crezi că ar trebui să faci ceva?
Dumnezeu: A, ba da. O să-i spun să-și omoare fiul.
Arhanghelul Gabriel: … Să ce?
Dumnezeu: Ca să-i testez credința. O să vezi ce-i fac lui Iob, căruia o să-i omor toată familia când mă provoacă Satana.
Arhanghelul Gabriel: … Tată, ai omorât deja și copiii din Sodoma și Gomora, nu crezi… De fapt, lasă. Cred că mă duc să mă fac zeu păgân. M-am săturat de slujba asta – peste nu știu cât timp mă trezesc că vrei să distrug și Ierusalimul.

Concluzie

Dacă aveți de gând să-mi spuneți de Sodoma și Gomora ca fiind perfect relevante în contextul homosexualității, o să presupun că sunteți complet de acord cu incestul tatăl-fiică și că dacă soția voastră nu vă face copii e ok să vă culcați cu amanta.

Pentru că Dumnezeu aprobă incestul. Și aprobă adulterul în exact porțiunea aia de Biblie.

Și o să vă spun că Dumnezeu i-a omorât pe cei din cetățile alea pentru că erau răi în general, iar faza cu homosexualitatea e ambiguă și chiar dacă aia era una din probleme, era chiar ultima lor problemă, undeva după faptul că vor să violeze pe cineva. Dar hei, incestul nu-i rău. Și nici aruncarea fiicelor în fața întregului oraș pentru a fi violate. Asta susțineți când vorbiți de Sodoma și Gomora cu atâta patimă.

[Toate citatele din Biblie sunt de pe http://www.bibliaortodoxa.ro/ ]


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |