Roxana-Mălina Chirilă

Cecilia Tiz și „adevărul” văzut de pe site-ul oficial MISA, Yogaesoteric

Dacă te iei după Yogaesoteric, Cecilia Ghițulescu Tiz e un fel de super-spioancă SRI-stă, securistă, plătită pe bani buni ca să posteze comentarii pe net și să dea interviuri ca să distrugă MISA. E un fel de zmeoaică ce vrea să lovească în cei care i-au furat în preistorie soțul, o babă cloanță cu o falcă-n cer și una-n pământ care roade prin păduricile de misani ca să-l prindă din urmă pe unicul, inefabilul, extraordinarul maestru Gregorian Bivolaru – care e atât de perfect încât se luptă în continuare cu toate conspirațiile mondiale puse laolaltă și cu Cecilia Tiz aruncată peste ele. Legenda (inventată de mine acum, că am ratat ultimele legende din MISA) spune că dacă te uiți la destule filme horror noaptea, spiritul Ceciliei Tiz te va urmări ca pe o umbră de pe peretele camerei și-ți va pune microfoane în vaza cu flori ca să afle cu cine te-ai culcat astă-vară.

Întâmplător, o știu personal pe Cecilia Tiz (care nu mai e Ghițulescu de ceva vreme). Cu greu ar putea o persoană să semene mai puțin cu propria descriere. În primul rând, spre deosebire de impresiile mele despre ea din povești, nu poartă cagulă pe față și nu face descinderi la domiciliu. În al doilea rând, are mai mult umor decât îți spun vreodată jurnaliștii. În al treilea rând, nu e prea preocupată de fostul soț. În al patrulea rând, nu dă cu bâta aiurea din sete de sânge misan, ci se documentează și încearcă să prezinte situația așa cum e, fără înflorituri, fără exagerări.

Aș pune o poză cu noi două, cum a făcut Mihai Rapcea pe blogul lui, dar nu cred că avem.

Ei bine, pentru site-ul Yogaesoteric.net adevărul se dovedește uneori a fi puțin prea mult, așa că de-a lungul anilor i-au atașat Ceciliei șiruri de adjective și șiruri de acuzații. La care n-a răspuns prea tare, deși cei din MISA ar fi sărit ca arși și ar fi făcut plângere pe unde ar fi putut pentru calomnie/insultă dacă s-ar fi vorbit așa despre ei.

Dar acum nu foarte mult timp s-au hazardat să spună că ar fi fost condamnată în Germania pentru calomnii împotriva MISA. Și cu ocazia asta, Cecilia a răspuns.

Iată cum:

Prin prezenta dezmint categoric zvonurile tendențioase și lipsite de fundament potrivit cărora aș fi fost condamnată în Germania pentru calomnierea unor yoghini MISA, zvonuri publicate pe site-ul oficial MISA www.yogaesoteric.net în articolele „Glasul Aradului vorbește despre MISA, batjocorind nu doar yoga, ci mai ales deontologia jurnalismului” de Marvin Atudorei (21 octombrie 2012), „Școala de yoga MISA semnalează modul disproporționat și incorect în care sunt difuzate știrile privitoare la mediatizarea cazului MISA în Occident” de Biroul de Presă MISA (1 noiembrie 2012), „Cecilia Tiz a fost condamnată în Germania pentru calomnierea unor yoghini” de Mihai Vasilescu (2 noiembrie 2012) și „Decizia judecătorească prin care Cecilia Tiz a fost condamnată pentru calomnie” (28 noiembrie 2012).

Conform deciziei judecătorești și a procesului verbal al ședinței din 15 august 2012, ambele publicate în original pe site-ul oficial MISA alături de traducerile inexacte în limba română, nu am pierdut procesul ce mi-a fost intentat de Raluca Koch, instructoare la Deutsche Akademie für traditionelles Yoga e.V., filiala MISA din Germania, și nici nu am fost condamnată. Mai mult decât atât, în niciunul din documentele judecătorești sus-menționate nu se afirmă ca m-aș fi făcut vinovată de calomnie sau că judecătorii ar fi decis că eu aș fi folosit pseudonimul „mahacutra” pe forumul www.exmisa.ro sau pe un alt forum. În procesul verbal se menționează doar niște indicii prezentate de Raluca Koch.

Drept urmare subliniez că nu am pierdut nici un proces de calomnie intentat de yoghini și nici nu am fost condamnată de vreo instanță din Germania pentru calomnierea unor yoghini din Germania pe internet sau a școlii de yoga din Germania pentru vreun articol apărut în presă, așa cum se susține eronat și vădit tendențios pe site-ul oficial MISA.

Procesul în care am fost implicată în Germania s-a încheiat prin acordul ambelor părți. Reclamanta a renunțat parțial la reclamație, iar eu am acceptat pretenţia acesteia de „a nu emite sau a nu răspândi, indiferent în ce limbă, textual sau într-un mod analog, total sau parţial” afirmația cu privire la reclamantă menționată în hotărârea judecătorească. Aceasta fără a se stabili că am emis vreodată această afirmație, ci doar faptul că sunt de acord ca să nu o emit în viitor.

O altă afirmație tendențioasă este că aș fi avut avocat din oficiu. Așa cum ne-a obișnuit MISA pe site-ul său oficial lansează afirmații fără legătură cu realitatea, multe dintre ele elucubrații redacționale alimentate de „simpatia” care mi-o poartă. Este acesta un comportament yoghin, model de urmat? Întrebare retorică, desigur.

Precizez în acest sens că nu am avut avocat din oficiu si nici nu am solicitat acest lucru. În plus, în Germania nici nu se pune problema unui avocat din oficiu în astfel de cazuri, fapt care poate fi lesne verificat, însă „jurnaliștii” MISA urmăresc alte scopuri și nu prezentarea adevărului. Altfel ar fi aflat cu ușurință cum stau lucrurile de fapt și ce enormități prezintă publicului pe post de revelații jurnalistice.

Afirmațiile de mai sus au fost probabil alimentate de faptul că la începutul procesului am depus o cerere pentru preluarea de către statul german a cheltuielilor procesuale. Această cerere mi-a fost aprobată după ce am probat faptul că am venituri mici care îndreptățesc această solicitare.

În legătură cu alegațiile proferate timp de patru ani de site-ul oficial MISA precizez că nu mi-a cerut nimeni niciodată să colaborez și nici nu am colaborat vreodată cu Securitatea, SRI, Ministerul de Interne, procuratura sau alte instituții similare. Am acționat întotdeauna din proprie convingere, fără a urmări vreun interes material, un fapt într-adevăr greu de înțeles pentru oamenii care în locul verticalității morale au ca reper cultul personalității și atacă fără discernământ orice le-ar putea știrbi „munca”.

Dacă „anchetele anterioare ale yogaesoteric” ar fi furnizat dovezi (în loc de vorbe goale) care sa ateste că aș fi plătită cu 7000-7500 euro lunar (în funcție de dispoziția de moment a redactorilor yogaesoteric) pentru a denigra MISA pe un așa-zis site creat la comanda lui Adrian Năstase, sunt ferm convinsă că ar fi pus aceste dovezi la dispoziția instructoarei care m-a dat în judecată și cu care văd că site-ul oficial MISA colaborează atât de bine. Astfel de dovezi ar fi atârnat decisiv în acest proces (de hărțuire), lucru foarte ușor de anticipat.

Absența totală a acestor dovezi (indirecte sau oricât de insignifiante) este elocventă pentru gradul de credibilitate a acestei afirmații fantasmagorice. Publicarea deciziei judecătorești alături de afirmații mincinoase legate de conținutul acesteia nu este doar o jignire la adresa inteligenței și bunei credințe a cursanților MISA și a cititorilor yogaesoteric. Această atitudine este incompatibilă cu statutul de yoghin (Satya) și reprezintă o dovadă (a câta?) că MISA, prin articolele pe care le publică pe site-ul său oficial nu respectă principiile de bază ale yoga – fapt ridicol, rușinos și penibil pentru o organizație care se laudă cu abordarea tradiţională riguroasă a sistemului yoga. „Pomul după roade se cunoaște” spune un proverb românesc.

Cecilia Tiz

07 Decembrie 2012


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |