Roxana-Mălina Chirilă

Sushi cu somon… sau combinații mai interesante

M-a apucat cheful de povești, văd că. N-o să vă spun exact cum se face sushi-ul pentru că îl fac la ochi. Și pe youtube e plin de filmulețe cu instrucțiuni (ca idee, sushi-ul nu e peștele crud; de fapt, nu e necesar să ai pește crud pentru sushi. Peștele crud de unul singur e numit „sashimi”). Există metode profesioniste de a face sushi – a mea nu e deloc profi, e doar cea pe care o folosesc eu. Probabil că în curând or să apară unii să-mi spună că omor sanctitatea mâncării japoneze. Mă rog.

E simplu de făcut, e bun. Rețeta mea e absolut informală și demonstrează clar de ce nu vorbesc despre rețete absolut niciodată. De fapt ce voiam eu să spun cu postarea asta e că sushi-ul cu somon crud e extrem de bun și că varianta (vegetariană) de sushi cu morcov, măr și cașcaval e extrem de bună. Dar m-am luat cu vorba și se pare că a ieșit un mini-ghid vag de făcut sushi. Cine are întrebări, să le pună.

Un singur lucru nu e convenabil: că dacă ești într-un oraș mic (gen Sfântu Gheorghe), n-ai aproape nicio șansă să găsești ce-ți trebuie. De fapt, nici în orașele mari nu găsești tot ce îți trebuie decât dacă ai un MegaImage pe aproape. Norocul meu că pot trece pe la Carrefour sau Real cu un efort relativ mic.

 

Ce îți trebuie musai, dar musai:

-orez (ca să mănânce două persoane faci cam o farfurie de supă mare, cu vârf)

-sos de soia

-ceva care să pui pe/în orezul ăla (somon!!! sau avocado, cașcaval, morcov, castravete, măr, o omletă mai specială despre care o să vorbesc imediat… sau altele)

 

Ce îți trebuie aproape musai (și găsești doar pe la magazine mari/specializate/care au chestii orientale):

-oțet de orez (dacă n-ai, pui oțet de mere, dar nu-i același lucru)

-alge prăjite, sub formă de foaie (pentru makizushi) (uite link: http://www.mare.ee/indrek/sushi/nori_big.jpg )

-o rogojină de bambus (pentru makizushi)

 

Eu am făcut până acum două tipuri  de sushi, deci despre alea vorbesc: makizushi și nigirizushi. Makizushi arată cam așa:

Niște makizushi făcut acasă

Nigirizushi arată ca niște dreptunghiuri groase de un deget de orez peste care pui o bucată de pește crud (am uitat să fac poze).

Ideea de bază e următoarea: fierbi orezul până când e aproximativ bob-cu-bob (atenție! Nu luați orez prefiert care iese cu adevărat bob-cu-bob, că fuge peste tot). Pe urmă îl amesteci cu niște oțet de orez (dacă ai o farfurie de supă cu vârf de orez, e nevoie de cam 2-3 linguri de oțet). Aștepți să fie măcar relativ rece.

Dacă vrei să faci sushi cu omletă, e o rețetă mai specială. Varianta pe care o știu eu e că amesteci un ou cu o lingură de făină, una de zahăr și una de sare (sau proporția aferentă) și o răsucești în tigaie când se prăjește până când ai un rulou de omletă.

Somonul se pune crud. Trebuie să fie neapărat foarte proaspăt (la Carrefour îl găsiți de obicei pe gheață). NU încercați cu alți pești, că nu prea avem în România nimic care să se preteze la sushi. Somonul e bun și e arhisuficient.

Uite cum se taie:

Dacă nu-ți iese tăiatul, nu-i nimic. Nici mie nu mi-a ieșit prima oară. Îl tai cât de egal poți și pe urmă te chinui să-l bagi în makizushi fără să-și dea nimeni seama ce inegal e de fapt.

Nu spun nimic de pus sare sau condimente pentru că nu se pun sare sau condimente.

Oricât de puțină umplutură ai, vei avea prea multă. Dacă faci sushi în care pui ȘI morcov/măr/avocado, UN morcov de dimensiune mijlocie/măr/avocado e destul.

Bun, de aici sunt 2 variante:

1. Faci makizushi.

Tai felii lungi și nu-subțiri sau nu-groase de măr/cașcaval/castravete/morcov/avocado.

Pui una bucată foaie de algă prăjită pe rogojina de bambus, apoi pui un strat de orez peste – de la marginea de jos până la un centimetru de marginea de sus. Stratul de orez e de-abia destul de gros ca să nu mai vezi alga dedesubt. Pui feliile de umplutură în latul algei, paralele cu marginea care n-are orez. Toate sunt direct pe orez, în partea de jos – sau spre mijloc. După care rulezi, cu ajutorul bambusului.

Și pentru că mă plictisesc de descrieri, uite aici:

Se vede și din poza mea cam câtă umplutură merge într-o rolă (ca grosime vorbind).

Somonul crud merge foarte bine singur. Nu l-aș combina cu altceva.
Mărul, morcovul și cașcavalul merg extrem de bine împreună. Sunt combinația mea de vis.
Avocado merge și singur ok.
Din categoria omletă, avocado, măr, morcov, castravete, cam orice merge cu orice. Recomand experimentele 😛

2. Dacă nu vrei să faci makizushi, poți face nigirizushi, care e un sushi fără algă, doar cu pește crud – sau cu omletă. În cazul nostrude mai jos e cu somon crud.

În final…

Când mănânci, îți pui niște sos de soia în farfurie/bol/ce-o fi și dai bucata de sushi prin el.

Poftă bună.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |