Roxana-Mălina Chirilă

50 de umbre descătușate – prolog

Am un secret adânc, adânc. Atât de adânc încât vi-l spun vouă acum, în secret. Mă amuză literatura proastă. Nu aia care e indiferentă – aia care are un anti-talent care o scoate din mulțime.

M-am reapucat să citesc seria 50 Shades de E.L. James. Mai e o ultimă carte – „50 Shades Freed”, „50 de umbre descătușate”. Dar volumul doi a fost îngrozitor. Masochismul meu literar, combinat cu orice tendinție obsesiv-compulsive pe care le aveam în mine, de-abia a fost îndeajuns să mă ducă la bun sfârșit.

Hai că pot. „50 de umbre descătușate”. Nu poate fi o carte mai rea decât „50 de umbre întunecate”, nu? Sau poate, spre oroarea mea, autoarea a devenit mai bună și a ajuns să scrie cărți anost de proaste. „50 de umbre ale lui Grey” a trecut relativ repede, pentru că avea ceva fir narativ, a doua carte omora orice posibil fir narativ din fașă.

Hai că pot.

Pe capitole. Încet. Pas cu pas.

Prolog

Christian Grey visează o chestie care ar fi putut să fie devastatoare, dacă mi-ar fi păsat de el. Sau dacă, la o adică, ar fi fost bine scrisă. Pe scurt: când era prea mic ca să înțeleagă ce era moartea, i-a murit mama. A stat o vreme pe lângă cadavrul ei, jucându-se cu mașinuțe, mâncând mazăre înghețată și dormind lângă ea. Când a apărut poliția, a fost brusc traumatizat pe viață (de ce atunci?).

Scena mi-aduce aminte de Regele Leu, doar că de Simba eram atașată.

Christian se trezește în brațele adoratei lui iubite (adorată de el, nu de mine), Anastia Steele. Urmează o scenă generică de reîmbărbătat după coșmar, plus ceva replici pe care nu le înțeleg că nu par să aibă nicio legătură cu nimic. Am cartea în engleză, dar uite o traducere proprie:

El: „Jurămintele. Fără supunere. Pot face asta. Vom găsi o cale.” (Alte propoziții care și-ar găsi locul lângă astea ca logică și stil: Fum. Fără foc. Pot coase nasturi. Uite-un semafor.)
Ea: „Da. Așa e. Mereu vom găsi o cale.”

Probabil cu viori Hollywoodiene, prologul se încheie în confuzie fără să ne fi zis, de fapt, nimic. Cam ca recenzia asta.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |