Roxana-Mălina Chirilă

50 de umbre descătușate – capitolul I

Bun, am dat din nou peste cele mai neinteresante personaje principale de la Bella și Edward încoace. E.L. James a schimbat narațiunea înapoi la persoana I, ceea ce înseamnă că pot să continui să sper că doar Anastasia Steele e proastă de bubuie, nu că întregul univers din 50 Shades e de o prostie criminală.

Eroina noastră, Anastasia Steele, acum Anastasia Grey, stă pe o plajă din Monaco și trece repede în revistă evenimentele pe care le-am ratat între romane. Un fel de „săptămâna trecută, ați urmărit”, cu vreo câteva umbre din alea 50 de umbre lipsind cu desăvârșire. Te uiți la reclamă, te uiți în programul TV și afli că în timp ce toată lumea era cu ochii pe Eurovision, Christian și Anastasia s-au căsătorit. (Ia câteva imagini de aici, să te prinzi despre ce a fost vorba!…)

S-au grăbit ca doi adolescenți hormonali, au aruncat un pliculeț de nuntă instant în supa de rude și au fugit în Europa înainte ca petrecerea să se fi terminat. Nu prea înțeleg de ce. În cealaltă hidoșenie romantică la modă, „Twilight”/„Amurg”, pe care se bazează 50 Shades, Bella și Edward chiar erau adolescenți hormonali, care n-aveau voie să facă sex înainte de căsătorie ca nu cumva autoarea Stephenie Meyer să dea dovadă de insensitivitate politică sau religioasă. Normal că s-au grăbit, ca să termine cu mușcăturile de vampir care sunt o metaforă veche de un secol jumate referitoare la sex. Doar că au făcut și sex pe bune. Deci Bella și Edward au făcut sex și fizic, și metaforic. Deci au făcut super-sex, pe toate planurile.

Vi se întâmplă vreodată să trageți concluzii tâmpite și să vă urâți pentru ele? Mm. Și mie.

Așa, asemănări cu Twilight-ul lui pește: luna de miere are loc la malul mării, relația e disfuncțională, tipul e un ciudat, tipa e fraieră. Dacă se rupe vreun pat în curând, sau Anastasia rămâne însărcinată, 50 Shades o să devină automat 50 de umbre de amurg: transpunerea unei povești cu o umbră de acțiune și o nuanță de profunzime într-una fără umbre și nuanțe.

Aș vorbi mai multe despre firul narativ, dar nu prea există. Faptul că Ana își dă jos sutienul fără voia lui Christian și vrea să facă sex în apă e un fir narativ?… Poate. Nu mă prind.

În fine. La nuntă s-a dansat, Christian a târât-o repede pe Ana de acolo (de ce? Nu el voia nunta?) și într-un avion al firmei lui (care era totuși aranjat ca avion personal) și i-a zis Anei că o duce prin Europa, cum și-a dorit ea dintotdeauna. Uraa! În patul din dormitorul amenajat în avionul „firmei”, Ana deja uită că merge în Europa. Cred că are Alzheimer’s prematur, sau poate e descendentă dintr-o lungă dinastie de peștișori aurii.

Citat din carte, dacă nu mă credeți: „O, vai… Uitasem. Europa.

Grey și Ana se acuplează ca două telegrame dezlănțuite.
Citat din Grey: „Te. Vreau. Atât. De. Mult. Vreau. Să. Fiu. În. Tine. Ești. A. Mea.”
Citat din Ana: „Mă. Faci. Atât. De. Fericită. Te. Iubesc.”

După această scenă furtunoasă de punctuație, Ana se trezește din amintire, care de fapt era vis, cu Grey urlând la ea.

Ah. Tânără iubire romantică. Atât de frumoasă și înălțătoare.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |