Roxana-Mălina Chirilă

50 de umbre descătușate – capitolul II

Părerea mea despre ce înseamnă BDSM idealizat și părerea lui E.L. James despre ce înseamnă BDSM idealizat sunt două lucruri complet diferite. Vorbesc de „BDSM idealizat” pentru că „50 de umbre ale lui Grey” e clar un roman construit pe tipicul romanului de dragoste, „50 de umbre întunecate” e tot pe-acolo și nici „50 de umbre descătușate” nu pare să vrea să fie altceva.

Un roman de dragoste e, în general, un roman idealizat. Nu vrea să fie un roman cu adevărat realist, nu are pretenția că ar reprezenta problematica relațiilor de cuplu în societatea actuală. E scris de dragul artei, fanteziei, distracției.

Deci vorbim de BDSM idealizat, în niciun caz de relațiile Dominant/Submisiv, Sadic/Masochist, Sclav/Stăpân pe bune. Așa că atunci când am auzit prima oară despre 50 Shades, roman de dragoste cu tente sado-maso, stăpân-sclav, m-am gândit la cu totul altceva. Suna ok. Christian Grey, Dominant din născare, un tip misterios și cu un trecut plin de evenimente ciudate, se întâlnește cu veșnic inocenta eroină a romanului de dragoste, Anastasia Steele.

În mintea mea, vedeam ceva de genul ăsta:

Submisivă la picioarele unui dominant; alb-negru
BDSM, varianta din capul meu. Sursa: cineva care n-a dat sursă. Tumblr.

Christian Grey, varianta din 50 Shades, cea imaginată de E.L. James, arată cam așa:

Edward Elric supărat
Pitic mic și blond care se crizează (imaginea e de fapt a lui Edward Elric, din Fullmetal Alchemist, care îi dă clasă lui Christian din multe, multe puncte de vedere.)

 

(Îmi cer scuze de la toți fanii Fullmetal Alchemist, dar Edward „CUI ÎI SPUI CĂ E UN PITIC AȘA DE MIC CĂ NU-L GĂSEȘTI CU LUPA?!” Elric a fost primul personaj de anime blond cu care am găsit o imagine bună. Fullmetal Alchemist – o serie bună, spre deosebire de… 50 Shades. Sau de Twilight, cu celălalt Edward. Brrr.)

Capitolul II al magnificei capodoere „50 de umbre descătușate” începe cu Christiam Grey, care a descoperit că Anastasia și-a dat jos sutienul pe o plajă topless și a făcut, în consecință, o criză de gelozie. S-a suit cu ea pe un jet ski, a târât-o în mijlocul apei, unde a uitat prompt că era nervos.

După faza asta se întorc pe iaht, unde Anastasia are un flashback în care-și aduce aminte că superbul Dominant Christian Grey n-a vrut sub nicio formă să încheie un contract prenupțial. Blabla, oricum viața lui nu înseamnă nimic fără ea, blabla. Acum Ana încearcă să se obișnuiască cu ideea că e enorm de bogată. Presimt că nici „50 de umbre descătușate” nu o să aibă, de fapt, un fir narativ.

Un lucru care mi se pare Dubios e că Ana se teme de Christian. Se teme că el o s-o pedepsească, se teme de furia lui, de supărarea lui. Și pe bună dreptate – e impulsiv, nu știe până unde să întindă coarda, nu stabilește cu ea dinainte dacă anumite lucruri sunt chiar în regulă sau nu. Nu tatonează terenul, pare să fie deseori inconștient de nevoile ei emoționale… Lista continuă.

Ceea ce nu-i oprește să facă sex pe un iaht, cu niște cătușe aruncate în scenă pentru piperare. Sună mai interesant decât e. Am petrecut scena gândindu-mă că dacă iahtul s-ar scufunda, Ana s-ar îneca pentru că n-ar putea să înoate legată așa și Christian și-ar trăi restul vieții traumatizat.

Din păcate, seria continuă.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |