Roxana-Mălina Chirilă

Încă un curs Coursera mișto – despre iraționalitate

Se pare că raționalitatea e tema emisiunii de zilele astea. Dacă nu suportați, scuze.

Mi s-a recomandat cursul „A Beginner’s Guide to Irrational Behavior” de pe Coursera. Ca de obicei, singurul criteriu ca să-l urmați e să știți destulă engleză cât să înțelegeți ce spune profesorul acolo. În rest, vă faceți un cont cât se poate de gratis pe site și aveți acces la curs, la materiale suplimentare, la teste, forumuri etc. și puteți la o adică să obțineți și un certificat care să ateste că ați făcut cursul respectiv (dacă dați și testele și scrieți un mini-eseu; dar certificatul nu e deloc obligatoriu).

E foarte mișto, fain făcut și discută despre modul în care cu toții facem sistematic anumite greșeli de raționament și de ce anume se întâmplă asta.

De exemplu: au făcut odată un mic experiment în care au strâns un număr de oameni, i-au lăsat să se uite și să testeze niște produse, după care le-au dat o foaie de hârtie, le-au spus să-și scrie ultimele două cifre din CNP-ul american, să scrie semnul $ lângă ele și apoi să-și dea cu părerea legat de prețul respectivelor produse. Și au descoperit că oamenii erau înclinați să ia numărul respectiv, perfect aleatoriu, format din ultimele două cifre ale CNP-ului, drept punct de referință. Deci cei care aveau numere mari (să zicem 91) estimau că produsele erau mai scumpe decât cei care scriseseră numere mici (gen 21).

Și mai sunt și alte chestii interesante, legate de modul în care gândim și judecăm – de ce oamenii din anumite țări sunt mult mai predispuși să doneze organe decât cei din alte țări (și nu e din motive de cultură!), de ce ar fi unii înclinați să cumpere chestii aiurea…

Încă un curs interesant care merită. Merită și mini-efortul de a vă înregistra gratis pe acolo 😛

Uite aici: https://www.coursera.org/course/behavioralecon


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |