Roxana-Mălina Chirilă

Creștinismul lui Nenea Om Bun

Mă plimbam azi pe străzile Brașovului, încercând să-mi aduc aminte unde sunt care e cel mai scurt drum spre Cafetecă și am fost acostată pe drum de o fată care împărțea fluturași. Am presupus, normal, că vrea să-mi dea o reclamă la ceva și într-un fel am avut dreptate.

Reclama era la creștinism. Nu la ortodoxism, la Martorii lui Iehova, la Adventiști sau la orice chestie pe care s-o pot recunoaște. Doar… la creștinism.

Mai exact, asta am primit:

O hârtie lunguiață, împăturită în patru pe lungime, cu benzi desenate. Prima „pagină”:

[Titlu]Ești tu un om bun?
[Primul chenar: un tip desenat stil cartoon, tricou roșu, pantaloni albaștri, merge voios printr-un decor astract, verde]
[Speech-bubble galben, naratorul]Faceți cunoștință cu Nenea Om Bun. Dacă oamenii buni se duc în cer, el va fi primul la rând.
[Speech-bubble alb, personajul]Păi, încerc să fac ce e bine.
[Naratorul]Ai ținut cele zece porunci?
[Personajul]Aproape.

[Al doilea chenar: Personajul cu cele două Table cu Poruncile, sau cum le zice, în spate]
[Naratorul]Într-adevăr? Vrei să ne uităm la ele?
[Personajul]Oh, bine.

[Al treilea chenar: Personajul dă din umeri]
[Naratorul]Ai spus vreodată o minciună?
[Personajul]Da, cine n-a spus?

În total, opt pagini. Reiese că Nenea Om Bun, în ciuda credințelor lui, a mai spus câte o minciună, a furat când era mic și are dorințe sexuale. Citez naratorul: „Tu singur ai recunoscut că ești un mincinos, un hoț, un hulitor și un curvar.” Și, dacă ar păcătui de doar 5 ori pe zi, până la 70 de ani ar ajunge la superbul număr de 127.000 de păcate.

Bla, bla, Iisus ne salvează de păcat. Ca de obicei.

M-am uitat să văd cine erau indivizii cu reclama asta, ceva mai interesantă decât restul reclamelor la diverse chestii religioase prin prezentarea stil benzi desenate. Pauză. La sfârșit scrie: „Găsește o biserică bună care să te ajute să crești în credință. Spune și altora Vestea Cea Bună a Evangheliei!”

O căutare pe Google după „Nenea Om Bun” m-a trimis la Calea Maestrului, un site pe care n-am dat peste Nenea Om Bun nicicum, nicicum, dar am recunoscut stilul de pe fluturaș (mai ales prin „Testul de bunătate”, care, tehnic vorbind, nu poate fi făcut din Firefox 19.0.2, Ubuntu, dar pe care poți să te uiți oricum. Ideea lui de bază e că toți suntem păcătoși și că o să ajungem în iad, dacă nu ne aruncăm la picioarele lui Dumnezeu.

Fluturașul, ca site-ul, e extrem de interesant. De ce? Pentru că Martorii lui Iehova vor să te facă un Martor al lui Iehova. Adventiștii te vor adventist. Ortodocșii știu că ortodoxismul e singura cale. MISA e singura grupare, evident, care predă yoga tradițională în România, iar Sahaja Yoga știe clar că trebuie să ajungi la cursurile lor pentru spiritualitate autentică. Ce vor ăștia? Doar să te salveze.

Avem nevoie de salvare, oare? Ca popor? Sau poate există o pătură socială în întreaga lume, care are nevoie să fie salvată de un cavaler fără cal alb, dar care are alte proprietăți, mai interesante decât posesiunea unui mamifer patruped ierbivor. O speranță disperată după o altă viață, mai bună. O amenințare a unui iad descris în diverse feluri de Biblie, Dante, Milton. Cineva ne poate conduce înainte, când noi suntem incapabili să ne salvăm prin propriile forțe. Acel cineva e Iisus – sau poate fi Profetul, sau poate fi chiar Gregorian Bivolaru, în funcție de doleanțele fiecăruia.

Tencuiala cade de pe case, economia merge prost. Politica e, după cum știm, în flori de mucegai. Mâncarea e plină de E-uri, sistemul de sănătate și cel de învățământ sunt cele care sunt. Depui armele – altcineva să te salveze, să-ți indice calea – sau Calea, să te ghideze prin pași simpli spre Mântuire, rai, o viață mai bună. Urmăm formule, atâta timp sentimentul de bine/eroism/virtute pe care ni-l creează e mai puternic decât sentimentul efortului depus.

Visez la o lume în care să nu fie necesar Iisus (sau vreun alt profet/maestru) pentru ca oamenii să simtă că merg înainte spiritual. În care religia să nu fie un refugiu din calea unei lumi nedrepte. În care oamenii să nu îngenuncheze în rugăciune cu teama de iad în suflet – și nici cu speranța raiului.

Visez mult și bine.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |