Roxana-Mălina Chirilă

Ce să NU faci ca scriitor

Am descoperit azi o greșeală GIGANTICĂ pe care o poți face ca scriitor. Și sfătuiesc pe absolut oricine vrea să scrie ceva vreodată să n-o facă.

NU schimba povestea într-un fel în care nu simți că vrei s-o schimbi.

Te-ai gândit, „poate ar fi mai bine să o schimb din fantezie în SF?” Dacă în capul tău e absolut evident că e fantezie, renunță la idee ACUM.
Te-ai gândit, „poate personajul principal ar fi mai bine să fie femeie?” Dacă în capul tău e clar bărbat, NU îi schimba sexul.
Te-ai gândit, „poate e mai bine s-o scriu realist?” Dacă e suprarealistă și a fost mereu suprarealistă, NU o schimba.
Te-ai gândit, „poate e mai bine la persoana a treia?” Dacă nu-ți vine s-o scrii decât la persoana întâi, LAS-O AȘA.

Momentan nu știu cum să arunc mai repede o bombă atomică pe chestia asta pe care o am în față. Am schimbat personajul principal din bărbat în femeie, la sugestia cuiva… ceea ce nu fac de obicei și nu știu ce m-a apucat azi. Poate pentru că doar mă jucam cu o situație, poate pentru că nu era nimic serios, poate pentru că nu era nimic încă bătut în cuie (în afară de două personaje și o situație generală), am zis că hai că încerc.

Nu doar că nu merge varianta schimbată sub nicio formă (ceea ce nu-i așa grav), dar am căpătat o pică pe povestea asta de nu știu cum s-o scot mai repede din existență.

Aviz tuturor celorlalți. Niciodată, dar niciodată, nu ne ciopârțim povestea. Din niciun motiv.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |