Roxana-Mălina Chirilă

Când moderatorii sunt mici și enervanți tirani

Sunt site-uri unde nu poți comenta. Ok, am înțeles, nu-i bai.

Sunt site-uri unde nu poți comenta decât la subiect. E un stil și ăsta.

Sunt site-uri unde nu poți comenta decât dacă te supui trup și suflet ideologiei. (Yogaesoteric.net; e careva din exmisa care nu a încercat marea cu degetul să vadă dacă îi e acceptat un comentariu sau nu?)

Sunt site-uri în care poți comenta la liber și nu dispare decât spam-ul (una din chestiile mișto de pe blogul lui Rapcea)

Sunt site-uri în care orice intră. Inclusiv spam. Ceea ce e nașpa. Multe forumuri au murit sufocate sub chestii de-astea.

Și pe urmă sunt site-uri în care moderatorii sunt mici tirani. Nu sunt zidul ideologic de pe YE, nu sunt polițiștii care se asigură că lumea nu deviază. Sunt persoanele care te lasă să te exprimi dacă în momentul ăla bate vântul cum trebuie. Azi discută cu tine, mâine hotărăsc că ești sub nivelul lor. Acceptă argumente, dacă sunt într-o pasă combativă, dar după care se enervează că nu ești de acord cu ei și nu mai intră niciun comentariu. Iar uneori te banează „pentru totdeauna” pentru limbaj/atitudine/ce-o fi, chiar dacă n-ai făcut nimic mai rău decât să fii puțin malițios.

Ajungi să porți conversații întrerupte și ciuntite, în care îți dispare câte un mesaj adresat unor terți care habar n-au ce n-a ieșit din moderare, sau în care scrii un comentariu lung și argumentat care dispare pentru că persoana din spatele site-ului a zis „hmpf”. Pentru că a decis aleatoriu că până la linia asta arbitrară ai dreptul de a te exprima, de aici încolo nu.

Nu i-aș spune cenzură cât i-aș zice agasare. E un fel de joc în care te trezești cu călușul în gură când ți-era lumea mai dragă. De obicei nu zic mare lucru, că deh. Un comentariu pierdut, o conversație ciuntită – nu-i așa de grav. Mă prefac că lucrurile sunt în regulă. Dar să nu se creadă că nu observ când mi se întâmplă (mai ales atunci când eram moderată, nu când eram răutăcioasă; în cazul doi nu mă supăr la fel de tare).


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |