Roxana-Mălina Chirilă

De ce citatul din Biblie nu dovedeşte (aproape) nimic

Din când în când apare câte cineva prin apropierea mea (poate mi se adresează mie, poate li se adresează altora, dar sunt martoră la conversaţie) şi discuţia ajunge în cele din urmă la „În Biblie spune că…”

Dacă discuţia e scrisă, citatul va fi exact, cu numerele de versete. Dacă discuţia e verbală, de cele mai multe ori se va parafraza. Şi de foarte multe ori doar o singură personă are ceva de zis cu Biblia aia: cel care o pomeneşte. Celuilalt… nu-i pasă.

Dintr-un motiv pe care nu pot să zic că-l înţeleg foarte tare, credincioşii pasionaţi de citarea Bibliei cred că Biblia are un efect egal asupra întregii omeniri. Dacă e scoasă, e supremul adevăr şi pentru creştini, şi pentru atei, şi pentru agnostici, şi pentru oricine pică aiurea în mijlocul conversaţiei deşi e budist, hindus sau ce-o mai fi.

Acuma, şi presupunând prin absurd că Biblia aia e valabilă în orice context, la fel cum e matematica să zicem, folosirea ei e nulă într-un argument în care încerci să convingi pe cineva că ai dreptate. Pentru că dacă el nu crede, argumentul e zero. E ca şi cum eu v-aş zice, „Lucrurile astea sunt adevărate pentru că sunt spuse de Tolstoi”. „În Război şi Pace, Tolstoi spune că… deci ideea ta despre francmasoni e invalidă.”

Pasionaţii de citate din Biblie, însă, nu simt problema. Parcă nu le vine să creadă că tu chiar nu consideri textul ăla ca fiind o autoritate lăsată de Dumnezeu pe pământ. Da, creştinismul spune că e… dar celălalt chiar crede că nu e. Aşa că există doar două variante logice de a proceda după ce vezi că celălalt chiar nu e foarte impresionat de faptul că Dumnezeu a spus că cine nu sacrifică animale corect trebuie dat afară din comunitate: 1. Să schimbi argumentul; 2. Să încerci să demonstrezi că Biblia e ce spui tu că e.

Altfel degeaba.

(Notă: Evident, sunt prea puţin impresionată de valoarea de adevăr absolut al Bibliei.)

(Notă 2: Când are un citat din Biblie valoare argumentativă?… Când e folosit între două persoane care cred în adevărul absolut al Bibliei; când discuţia e de genul „ce se întâmplă de fapt în Biblie”; când problema e legată de Biblie în general)


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |