Roxana-Mălina Chirilă

O soluție la „Ce-mi ocupă atâta pe hard?!”

(rezumat la articol, pentru cine mă înjură că a intrat aici să afle un răspuns scurt: merge aflat cu WinDirStat)

Am primit azi mail de la Humble Bundle, că au un pachet nou de chestii mișto pentru 3 lei. De data asta jocuri de la Deep Silver, pe principiul „tu dai cât vrei, primești pachetul”. Bun, zis și luat, că acum X-șpe ani am jucat Sacred de la Ascaron (în franceză, nu întrebați de ce – eventual întrebați-mă dacă de atunci îmi place cafeaua Frappé) și mi-a plăcut, iar azi aveau Sacred 2 în pachet. Hai să-l joc și pe ăla, dacă sunt într-o perioadă de jocuri.

Când să downloadez Sacred 2, ce să vezi? 1. Are nevoie de vreo 14 GB. 2. N-am memorie suficientă pe C.

Cum, mă?! Ce-mi ocupă atâta spațiu, că doară am 100 GB pe C! Încep și eu ca Pristanda: vreo 15 GB la Windows, hai vreo 20 GB de diverse programe, cu jocurile de pe Steam cu tot, jocurile de pe GOG.com sunt vreo 7 GB, hai vreo 10 GB pe diverse că downloadez chestii aiurea și uit de ele prin folderele lui pește, dar unde s-au dus ceilalți nene?! Că oricum îi adun, tot nu se adună.

M-am bâțâit cu properties vreo 2 minute, să văd ce folder e mai mare, după care mi-am dat seama că dacă eu mă chinui să aflu ce am frate pe C de-mi mănâncă tot spațiul înseamnă că s-au chinuit și alții. Și dacă s-o fi chinuit vreun programator precis e și vreun progrămel care rezolvă problema.

Beculeț aprins: pe Linux aveam așa ceva. Dar nu mai știu cum îi zice și nu mă apuc să deschid laptopul. Dau pe Google „pie chart of memory usage Windows”.

Și găsesc WinDirStat. E un progrămel de 1 MB care îți spune ce dimensiune au toate fișierele și folderele din calculator/partiția selectată – atât sub formă de foldere cu dimensiunea scrisă lângă, aranjate după dimensiune, cât și grafic, cu dreptunghiuri colorate din care te prinzi care fișere îți mănâncă tot spațiul de pe hard.

Uite așa arată:

Screenshot WinDirStat, via Wikipedia.

Merge relativ repede (stai câteva minute, dar nu stai cu orele) și te prinzi repede ce și cum ai pe calculator.

(la mine, ca idee, unul din „răufăcători” e World of Tanks, care acuma văd că mi-a mâncat 16 GB)


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |