Roxana-Mălina Chirilă

Ce se întâmplă la Roșia Montană?

Credeam că știu care e faza până m-am uitat la filmări de la protestele de azi. În București, la Universitate, s-a strigat „Libertate!” și „Murim, salvăm, Roșia Montană!”

Era și o pancartă cu „Stop sistemului capitalist”.

Iar în Brașov, bloguia cineva, s-au ținut pancarte cu „Infectează firescul căutării, oferind mizeria dezinformării!” (din care înțeleg că Google are viruși cu mesaje propagandistice)

Wtf. Eu credeam că la Roșia Montantă e vorba de o zonă de minerit + culturi arheologice în care există un conflict datorat faptului că extragerea aurului necesită eforturi prea mari/tratamente cu cianură care ar putea afecta mediul.

Ideea celor care vor ca proiectul cu cianura să nu se întâmple era, din câte știu eu, să nu se moară. Deloc. Nici oamenii, nici vitele, nici iarba. Nu știu de ce se striga „libertate”. Mi-e neclar de ce nu ar fi libertate.

Încep să-mi pierd ultima brumă de încredere în capacitatea generală de a protesta cu cap la ceva, de a avea niște idei – sau chiar soluții – clare și bine exprimate. Știți voi. De-alea de le citești și ești de-acord cu logica din spatele lor.

[P.S. Pentru articole mai în detaliu și mai interesante despre ce se întâmplă de fapt cu protestele și exploatările, Dorin Lazăr are câte ceva de zis despre teza lui Heroiu despre extracția de minereu; și despre punctul lui de vedere despre Roșia Montană; e mai mult decât ce v-am dat eu, mi se pare legitim ce zice, și mă simt vag vinovată că n-am comentat subiectul mai serios]


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |