Roxana-Mălina Chirilă

Căști pentru laptop

Azi mi-am dat seama că mă despart de PC pentru o vreme destul de lungă. Ceea ce n-ar fi o problemă, că de-aia s-au inventat laptopurile (și Lenovo-ul meu e mișto, perfect și tot ce mi-aș putea dori de la el; inclusiv tastatura e o plăcere). Doar că – aici intervine faza tare – eu trebuie să-mi înregistrez romanul. Adică să-l fac audio. Chestie pe care o făceam de obicei pe PC, care are placă de sunet ok, microfonul sună bine, totul e perfect.

Microfonul intern de la laptop e ok dacă vrei să vorbești pe Skype, că celălalt poate să strângă din dinți și să ignore zgomotul de fond, dar nu merge pentru o carte audio.

Bun. Iau microfonul de la PC, îl mut la laptop, nu?

Nu. Pentru că laptopul are o singură mufă de audio, și pentru căști, și pentru microfon. Și dacă n-ai căști cu microfon care să aibă o singură mufă împreună, laptopul consideră că ai băgat căști. Chiar dacă tu ai băgat un microfon.

Am dat pe Google să văd cum se rezolvă problema, am văzut că e plin de sfaturi legate de adaptoare, am încercat să folosesc noise removal în programul meu de editare de sunet (Audacity) și până la urmă am decis că e mai simplu să-mi iau căști cu microfon direct, măcar știu o treabă (și nu mai trebuie să dau World of Tanks pe mute când joc cu alții, ca să nu audă sunetele de la mine).

A fost o mică aventură, dar am ajuns acasă cu niște căști Hama. Care sunt mișto, comode, se aude bine prin ele și microfonul e foarte ok 🙂 Când vine vorba de tehnică mă exprim în română de zici că-s străină afoană, dar hai să vedem dacă pot să le descriu în câteva vorbe.

Tot ce atinge capul e căptușit cu burete – și căștile efective, și partea care stă deasupra capului. Ceea ce-i excelent. Am mai încercat căști care aveau partea de sus din plastic și după vreo oră îmi venea să-mi iau câmpii, că mă jenau ca picătura aia chinezească.

Muzica merge super. Basul care mi-a intrat standard e puțin prea puternic pentru gustul meu, dar o să mă mai joc cu setările ca să rezolv problema.

Au o telecomandă cu patru butoane: volum mai tare, volum mai încet, mute pentru audio și mute pentru microfon. Ultimele două sunt foarte bune dacă nu vrei să le arunci de pe cap când vezi că cineva trage aer în piept să-ți vorbească, și nici nu trebuie să te îngrijorezi că ăla de-l ai pe Skype aude ce comentezi cu persoana care a intrat în cameră.

Sunt cu cablu USB, ca să nu mă mai complic cu jack audio și alte prostii (ideea de 2-în-1 la audio e superbă și mirifică, dar nu perfectă: de acolo a pornit în fond problema).

Recomand.

P.S. Tocmai m-am prins că niște căști de genul ăsta pot și să-ți țină de cald și să te scutească de dureri de urechi din cauza curentului 😐

P.P.S. Căștile astea + Peter Hollens = LOVE.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |