Roxana-Mălina Chirilă

Vârminerul de la Roșia Montană

Mă bombardează știrile despre Roșia Montană și maidanezi de pe feed-urile pe care le urmăresc și de pe Facebook. Ieri am aflat că niște mineri s-au închis în mină în semn de protest. Azi am aflat că unul dintre minerii închiși e de fapt medicul stomatolog din zonă. L-au recunoscut cei care chiar se uită la filmulețe și știri pe tema Roșiei Montane.

Am stat și m-am gândit: mineritul e în sângele și seva celor din Apuseni, nu? Mai ales în zona cu pricina. Probabil că medicul stomatolog, om serios cu facultate și diplomă și experiență în excavări bucale, a venit peste munți și dealuri să profeze la Roșia Montană. Și-a văzut de treaba lui o vreme, tratând carii și punând aparate dentare, până când a venit vorba să-i extragă măseaua de minte unui miner. I-a pus cleștele în gură, s-a apucat să tragă – și minerul s-a speriat și l-a mușcat de degete.

S-a bandajat, s-a vindecat. Dar atunci când a venit luna plină, stomatologul a simțit cum iese la suprafață bestia însetată de aur din el. La adăpostul întunericului, a înșfăcat un târnăcop și s-a furișat la mină, gata să scormonească munți și dealuri după minereu.

…se spune că atunci când noaptea investițiilor e mai neagră poți să stai la gura minei și să auzi bestia învârtindu-se nervoasă de colo-colo undeva în adâncuri…


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |