Roxana-Mălina Chirilă

#diacriticândsalvăm

De câteva zile, blogosfera românească freamătă. Ce mai geamăt, ce mai zbucium! La Webstock, Cabral a spus că blogosfera s-a „basit/busit”! (în variantele astea a apărut parafrazarea pe net, se pare) E un scandal al bloggerilor, dar pentru că eu nu-s bloggeriță, ci doar mă prefac, nu m-am simțit atinsă. (Ceva-ceva, bloggerii nu fac treabă bună.)

I-am lăsat pe toți în pace, dar azi m-am ciocnit iar de Cabral și blogosfera lui basito-busita, în articolul „Webstock. Blogosfera s-a bãsit.” Și în fața acestui articol am și eu ceva de comentat.

E fascinant cât de multe chestii poate schimba o singură literă scrisă cum trebuie lângă altele scrise hai-hui. Pentru că uite care e faza cu limba română: diacriticele există dintr-un motiv important. Una e să spună cineva despre tine că ești un tanc care face gălăgie tot timpul (caz în care vreau să fiu un Panzer 38(t)); alta e să spună că ești ca un țânc care face gălăgie tot timpul (caz în care vreau să fiu Edward Elric). (da, diacriticele sunt diferența dintre o mașină de luptă blindată pe șenile și un prichindel din fața blocului)

Așa și în cazul de față. Cabral a început să le explice tuturor: el n-a zis că blogosfera s-a bușit! Citez: „C: Nu, nu s-a busit. S-a bãsit. Cu “ã”.” Acuma poate să facă turul iar: nu, nu s-a dat cu președintele țării. S-a bășit. Cu „ș”.

Ce să zic? #diacriticândsalvăm!

Salvăm conversații, eliminăm neînțelegeri. Nepotul nu era implicat politic, ci cânta la bas. X nu avea o fată speriată, ci o față speriată; că Y para cu ușurință că făcuse karate, nu că pâra cu ușurință că fusese securist.

Și, mă rog, dacă nu poți și nu poți să folosești diacritice… mno. Asta e. Sunt unii care nu le găsesc pe tastatură, alții care n-au chef să le caute. Dar dacă te apuci să le folosești, nu le pune doar pe o jumătate de cuvânt, că e ca și cum ai face un tort cu jumătate din ingrediente: nu e doar pe jumătate de bun, e un rezultat nefast pe care nu-l vrea nimeni.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |