Roxana-Mălina Chirilă

Diferența dintre un blog și un forum

Heil proper word usage!

Ceea ce am eu este un blog. Cuvântul vine de la „web log” = jurnal/înregistrare pe web. Un blog e un tip de site pe care se scriu articole/postări (de un autor sau mai mulți), dispuse de obicei cronologic. În cazul de față, eu sunt șefa, tiranul, șeful absolut. Scriu ce vreau și postez idem. Blogul meu permite interacțiuni destul de libere pentru că oricine poate comenta și moderarea e foarte relaxată. Dar ca idee, dacă aș vrea să nu permit comentariile, aș putea s-o fac fără ca asta să afecteze statutul de blog al site-ului de față.

Un forum e un site de discuții pe internet cu o structură organizată pe ramuri. Intri și vezi categoriile de bază, subcategoriile, eventual alte subcategorii. Discuțiile au loc în thread-uri – cineva postează un subiect nou, cu titlu și primă postare, și ceilalți postează în continuare în acea discuție. De obicei subiectele pe care abia s-a scris ceva nou apar înaintea celor cu activitate mai veche. Uite un exemplu de forum. Nu se vede clar de la bun început cine e șeful – eventual are o etichetă pe undeva pe care scrie „admin” sau „moderator”, dar nu e clar de la prima vedere. Toată lumea arată la fel. Dacă nu permiți comentariile pe un forum, ai un forum eșuat. Forumul e un site de discuții.

Acest articol este scris pentru cei care greșesc terminologia și îmi dau dureri de dinți. Nu am un forum. Am un blog.__

(Această postare există pentru că pe un blog impropriu denumit „forum” moderatorii tind să nu-mi accepte comentariile decât dacă stau într-un picior și mă rog la Susano-o-no-Mikoto în timp ce le sacrific o fecioară)


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |