Roxana-Mălina Chirilă

Despre Halloween, „sărbătoarea satanică”

Știți ce zi e mâine? 1 noiembrie? E ziua morților. Se sărbătorește la noi în Transilvania, chiar dacă cei de prin Regat am înțeles că n-au prea auzit de ea. Se merge în cimitir și se aprind lumânări pentru morți. Se duc flori, se îngrijesc morminte. Taică-meu se duce până la Cluj, la mormântul bunicului. Unii dau de pomană. E ditamai sărbătoarea.

Nu știu de unde a venit sărbătoarea asta. Acum e creștină (mai ales pe partea catolică), dar ca multe alte chestii creștine s-ar putea să vină de la păgâni.

E ceva cu morții în perioada asta. Cerurile se deschid, sunt mai ușor de atins. Poate că e ceva în aer, de apropierea iernii, de toamnă târzie, de ultime recolte. Nu știu.

Halloween e tot pe acolo, de fapt. Se deschide lumea de dincolo, vin morții, vine supranaturalul. Doar că nu vin doar cei dragi, vin tot felul de demoni și monștri și tot felul de alte ființe, foste spirite păgâne alungate de creștinism care supraviețuiesc doar în formele lor răutăcioase. Uneori vin morți care te-au urât, ființe care-ți vor răul, care vor să se răzbune. Cineva a murit pizmuindu-te, sau pizmuindu-ți familia.

Ce poți să faci ca suflet ce dai nas în nas cu tot supranaturalul? Să lupți? Nu, e doar o noapte pe an. Stai în casă, te ascunzi. Și dacă trebuie să ieși, îți pui o mască și te prefaci că ești de-al lor, ca să te lase-n pace. Îți ascunzi fața, ca să nu te recunoască spiritele furioase care te-ar putea căuta. Pentru că nu toți vor să fie încercați, atacați de demoni, posedați sau martirizați.

Sărbătoarea a ajuns mai comercială, bineînțeles. Ca și Crăciunul, care e o frumoasă zi de pomenire a nașterii lui Hristos aproape de solstițiul de iarnă, care, ce coincidență, coincide cu sărbători solare mai vechi. Moș Crăciun n-are legături cu Iisus, din câte știu, dar a fost înglobat în tradiție. Însă nici una, nici cealaltă nu sunt satanice. Cel mult mai păgâne, așa.

Deci aviz celor care încearcă să contracareze „influențele satanice” ale Halloween-ului făcând pe îngerii: conform superstițiilor, o să vă atace toți demonii și toate spiritele supărate în drum spre casă 😛


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |