Roxana-Mălina Chirilă

NaNoWriMo – ziua 8

Cuvinte scrise: 1818

Cuvinte în total: 10679

Ca să clarific: ăsta e totalul pe ziua de ieri. Vreo 7000 de cuvinte sunt scrise pentru Flight from Hell, vreo 3000 pentru proiectul numărul 2. Scriu mai puțin decât am estimat inițial că o să scriu… Eh. C’est la vie.

Azi am pus mâna pe o traducere în română a unei cărți de Umberto Eco. Scriu în engleză, așa că nu mă ciocnesc des de problema asta, dar uite o chestie cu care nu sunt de acord în ortografia românească: linioara de dialog. Chestia asta: –

Nu sunt de acord pentru că marchează doar începutul textului zis de personaj, dar nu și finalul. Nu poți să ai un personaj care spune ceva, pe urmă o descriere amănunțită a gesturilor lor, pe urmă continuarea a ce spune fără să te întinzi pe mai multe rânduri. Și nu poți să faci așa ceva:

„Ți-am spus,” zise el, bătând ușor cu ciocanul, „să-mi iei cuie mari.” Bing, încă o lovitură ușoară. „Astea nu-s bune.” Bing. „Sunt mici și subțiri, ceva al naibii.” Bing. „Dar ești idiot, ești idiot, asta e.” Bing. „Să vezi că nici măcar nu trec prin toată scândura.” Bing. Bucata subțire de metal se îndoi puternic. „Uite, vezi?” Bang – ultima lovitură, frustrată, rupse metalul. Bucata superioară zbură pe jos cu un ușor clinchet metalic. „Nu-s bune de nimic.”

„Idiot ești tu cu tot clanul tău,” răspunse celălalt. „Ai luat unul din acele neveste-tii. Pune-ți odată ochelarii.”

Dacă aș vrea să scriu chestia asta în română, m-aș întinde pe o pagină întreagă și m-aș complica să arăt tot timpul cine vorbește.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |