Roxana-Mălina Chirilă

Insultele sunt ok, când nu ne plac insultații

Eu nu prea mă uit la televizor decât dacă nimeresc prin preajma unuia și se întâmplă ceva interesant acolo, sau dacă sunt cu cineva care vrea să se uite. Așa că ratez tot felul de faze.

De exemplu, faza de la X-Factor, unde cântărețul Cheloo s-a luat de un concurent pentru că e homosexual (și bănuiesc că s-a îmbrăcat în stilul camp gay, că altfel nu-mi explic ce-i veni). Citez: „Ai cântat, eu dispreţuiesc tot ceea ce eşti, ce reprezinţi, şi ţara asta te va trimite acasă, cu siguranţă.”

Am aflat chestia de pe blogul lui Eftimie, care punctează faptul că presa, care face caz de orice (altceva), n-a băgat în seamă instigarea la discriminare. Citez:

Băi, ţăranul ăla a instigat la discriminare. S-a folosit de autoritatea lui pentru a instiga la discriminare, de parcă acest Paolo Lagana ar fi atentat personal la rozeta familiei lui Cheloo, a lui şi a şefului de scară. Iar mass-media, câinele de pază al democraţiei, sistemul ăla obscur în care fiecare poa’ să facă ce vrea anusul lui cât nu te deranjează grav pe tine, a trecut cu vederea. Chiar şi site-urile de “monitorizare a presei”, ălea, le ştiţi voi, ale ciorditorului şi ale ăluilalt, au trecut cu vederea incidentul.

Am băgat un ochi pe ce spunea Libertatea despre subiect. Ghici ce: nu mare brânză. Și am băgat nasul și la arhi pe blog, să văd ce zicea el. El zicea mai multe și mai cu foc (plus cu naziști).

N-o să mă bag să discut discriminarea, că au făcut-o Eftimie și Arhi, și sunt mai în temă ca mine cu emisiunea. Dar o să discut o temă comună din comentariile de pe Libertatea și din cele de pe blogul lui Arhi. Sunt oameni acolo care îl apără pe Cheloo pentru că nici lor nu le plac homosexualii, sau pentru că sunt împotriva paradei gay, sau pentru că li se pare că toți homosexualii sunt ostentativi.

E plin de prejudecăți legate de homosexuali, dar n-o să le discut aici. Să presupunem de dragul argumentării că prejudecățile ar fi reale. Să presupunem că toți homosexualii ar fi într-adevăr niște tipi feminizați care se îmbracă în fiecare zi în roz sau în fustă. Ar însemna asta că-și cer palme și injurii?

După mentalitatea unora, se pare că da. Există oameni care cred că dacă nu ești de acord cu ce face cineva, sau nu-ți place de un om/o categorie de oameni, e ok ca respectivul/respectivii să fie înjurați. E ok să fie înjurați de oricine, de la persoane publice, la noi înșine, la anonimi. În fond, „și-o cer”. Vor să fie arătați cu degetul și vor să se râdă de ei, pentru că altfel s-ar conforma la opinia majorității și ar face ce trebuie. Sau dacă nu vor, atunci măcar merită.

După care aceste stâlpuri susținătoare ale societății, acești cerberi ai moralității noastre care consideră că au dreptate și că asta le dă dreptul să râdă de alții și să-i înjure, au pretenția să fie considerați civilizați și să fie respectați de toți.

Atitudinea asta e superbă și absolut deloc ipocrită, mnu? Nu e deloc închisă, pentru că dacă adevărul și dreptatea sunt de o singură parte și noi suntem de partea respectivă, e perfect clar că ceilalți greșesc. Și normal că noi avem dreptate, pentru că am fost învățați cum trebuie de mici și oricum moralitatea e înscrisă adânc în sufletul și biologia omului și orice ființă normală își dă seama imediat și fără probleme ce e imoral. Simțim repulsie față de rău în toate formele sale, pentru că așa suntem înzestrați de la natură. Dacă alții nu-și dau seama, e pentru că sunt proști. Nu suntem superiori și enervanți, pentru că lucrurile chiar așa stau, n-avem cum să le facem să fie altfel. Iar superioritatea asta rămâne chiar dacă suntem, na, un pic răutăcioși. În fond suntem așa doar pentru că voi sunteți imbecili.

Nu? Cam așa ceva e ideea. Curentul ăsta de gândire mi se pare nasol. Aș merge chiar și până la a presupune că e unul din motivele pentru care presa n-a zis mare brânză de comentariile lui Cheloo.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |