Roxana-Mălina Chirilă

Noua Dreaptă și maghiarii, 1 decembrie, Sf. Gheorghe

Am citit azi în Mesagerul de Covasna că doi tineri au fost amendați pentru că au jignit (înjurat?) jandarmii de 1 decembrie. Chestia asta s-a întâmplat în orașul meu natal, Sf. Gheorghe. Tinerii amendați protestau de fapt împotriva unor extremiști (cam 80 de persoane) care făceau tărăboi că Harghita și Covasna li se cuvin și că trebuie ca toți locuitorii din această zonă să vorbească o anumită – și singură! – limbă. Tinerii, care făceau parte dintr-un grup mai mare (cam 30 de persoane), scandau că străinii trebuie să plece acasă și că zona e a nației lor, nu a nației celorlalți. De fapt, și tinerii erau tot cam dintr-o grupare mai apucată, dacă stau să mă gândesc.

În total erau vreo 10.000 de oameni la festivități, așa că cei vreo 110 extremiști care urlau unii la alții formau doar vreo 1% din total. Restul își vedeau de treabă.

Eu nu știu alții cum sunt, dar mie mi-e indiferent care sunt unii și care sunt ceilalți. Văd doar două tabere de urlători, unii urlă în maghiară, alții urlă în română și între timp oamenii mai liniștiți își văd de treaba lor și ies la o bere/la un ceai/la o cafea/la o pizza. Asta, bineînțeles, dacă grupările mici și apucate nu le strică ziua.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |