Roxana-Mălina Chirilă

Dulciuri de Crăciun din restul lumii

Noi facem cozonaci, care sunt mai mult tradiționali decât foarte buni, după cum ziceam într-un articol anterior.

Christmas Pudding, poză de Matt Riggott

Britanicii fac „Christmas Pudding”, care e o chestie foarte complicată. Se face cu cel puțin o lună înainte (uneori am auzit și de un an întreg), cu tone de alcool ca să nu se strice. Trebuie să aibă 13 ingrediente, care să-l simbolizeze pe Iisus cu discipolii lui. Sunt un fel de budinci cu fructe (tradițional și cu carne), fierte cu orele și îmbibate cu brandy. Ca totul să fie și mai dubios, li se dă foc la final.

Și în Filipine fac prăjituri de Crăciun îmbibate cu alcool (doar că nu le dau foc).

În Germania se fac springerle, biscuiți decorați. Și când zic „decorați”, vrau să spun că au un model pe care-l presează pe biscuiți care-mi aduce aminte de tiparnițe.

Springerle necopt, poză de Andreas Bauerle

În Franța fac o ruladă în formă de trunchi de copac numită bûche de Noël. E cu ciocolată în exterior, sculptată ca să arate ca scoarța, și presărată cu zahăr pudră ca să reprezinte zăpada.

Bûche de Noël, poză de Andrew Pendleton

Polonezii fac colivă, că la ei e mâncare de Crăciun. Doar că o fac cu fructe, poate și lapte.

Danezii fac budincă de orez cu frișcă și migdale (risalamande/ris a Malta).

În Japonia, „Kurisumasu Keki” (Christmas Cake) e un nume învechit pentru tipele de 25 de ani care nu sunt măritate. Pentru că, la fel ca o prăjitură de Crăciun, cine mai vrea să le ia după 25? Între timp denumirea a început să iasă din uz.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |