Roxana-Mălina Chirilă

Contorul de Facebook, o țeapă mică, dar onestă.

Am un blog destul de mic, fără articole care se propagă viral pe tot internetul. Ceea ce înseamnă, printre altele, că pot să observ mai ușor anumite fenomene. 😀

De exemplu, Facebook.

[facebook inadvertence 4][1]
Două contoare de Facebook: pe cel de sus scrie „Facebook”, pe cel de jos scrie „Like”.

Dacă vă uitați la sfârșitul articolelor mele (sau pe prima pagină a blogului, unde vedeți o grămadă de articole), o să vedeți că lângă butonul de Facebook e un număr. Un contor. Dar ce fel de contor? Contor de like-uri? Contor de share? Contor de ce? Lumea presupune că e contor de like și share. Că aia are logică. Plus că scrie uneori pe el „Like”. Dar presupunerea e greșită.

Ieri, fiind duminică, a intrat mai puțină lume ca de obicei pe blog și nici obișnuiții nu s-au înghesuit să comenteze pe articole. Fiind pauză la refreshuri, RSS și alte alea, pe la 6 PM, am observat o chestie și am făcut niște screenshoturi. Uite cum arăta articolul despre povestirile SF pe prima pagină a blogului:

facebook inadvertence 1Contorul de Facebook spune 71. Ai spune că asta ar însemna că vreo 71 de oameni, cel puțin, au ajuns pe articolul respectiv, nu? Ca să știe pe ce dau share și like.

Adevărul:facebook inadvertence 2La ora respectivă ajunseseră doar 65 de oameni pe articolul cu pricina. Și, pe tot site-ul, veniseră doar 44 de oameni via Facebook.

Ok. Una din două, sau amândouă: ori oamenii dau share și like pe ce nu citesc (nu e exclusă posibilitatea), ori e ceva necurat la mijloc. Așa că am făcut urgent niște teste și am constatat că respectivul contor de Facebook numără numără următoarele chestii:

  1. share-uri cu articolul (normal și de așteptat)
  2. like-uri cu link-ul articolului (normal și de așteptat)
  3. comentariile la postările de pe facebook cu link-ul către articolul respectiv (deci eu dau share, tu comentezi, contorul numără comentariul tău)
  4. link-urile puse în comentariile la postările altora de pe Facebook (deci tu pui o poză cu o roșcată, eu comentez cu un link către articolul meu cu povestirile SF, contorul numără)

Asta cu comentariile e adică așa:

facebook inadvertence 321 comentarii? Se adună la contor – la articolul respectiv am momentan 27 „like-uri” pe Facebook.

În plus, contorul nu merge niciodată în jos. Merge doar în sus. Ți se șterge un comentariu în care puneai link-ul cu articolul? Nu-i nimic, contorul nu monitorizează ștergerea. Mai comentezi încă o dată și iar ștergi? Contorul are +1. Practic poți ajunge la 10.000 „like-uri” scriind și ștergând din nou și din nou același comentariu la aceeași postare (deși de ce ar vrea cineva să facă atâta efort pentru asta mă depășește).

Practic, contorul de facebook numără toate acțiunile legate de link-ul respectiv, chiar și cele revocate. Tehnic vorbind, nu ne-a spus nimeni că ar număra doar like și share. Nu ne-a zis nimeni că ar face ceva anume, dar deseori se presupune că ar număra ceva cu adevărat relevant. Uneori însă se iscă câte o discuție de 1000 de comentarii pe fb și contorul e foarte vesel să arate o popularitate de fapt inexistentă a respectivului conținut.

Atenție însă: nu dau vina pe Facebook. Ei umflă contorul cu toate numerele care se potrivesc cât de cât, e drept, dar presupunerile despre cum ar funcționa respectivul contor sunt ale noastre. (cu excepția, bineînțeles, a celor care chiar au căutat să vadă cum funcționează)


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |