Roxana-Mălina Chirilă

Cum să eviți șutirea obiectelor de birotică de la muncă

Bănuiesc că toată lumea a pățit chestia aia în care îi împrumuți cuiva un pix și persoana dispare în ceață cu el?… În special la birou pleacă lumea cu pixurile. Uneori și cu alte chestii. Cred că e motivul principal pentru care băncile au pixuri cu fir.

Ei bine, conform lui Dan Ariely, profesor de economie la Duke University, se pare că nouă, oamenilor onești, ne e mai ușor să furăm obiecte decât bani. E mai simplu să justifici faptul că ai luat din greșeală un pix de pe un birou decât e să justifici faptul că ai luat din greșeală 3 lei sau 5 lei. În primul caz ne spunem că e o greșeală, sau că oricum un pix aproape că n-are valoare, sau că oricum firmele iau obiecte de birotică într-o veselie. În al doilea caz considerăm acțiunea furt și oamenii onești nu fac așa ceva.

Continuarea mișto la chestia asta e că cineva a dus lucrurile puțin mai departe: a lipit monezi pe diverse obiecte de birotică care se furau mai des: capsatoare, scotch-uri, toate cele. În cinci ani de zile nimeni n-a mai furat nimic. Ceea ce nu înseamnă că hoții adevărați n-ar putea în continuare să fure obiectele, ci că oamenii care se consideră onești, dar căscați, vor avea foarte mare grijă să nu devină hoți luându-ți banii.

Nu pot să vă explic cât de tare mă amuză chestia asta.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |