Roxana-Mălina Chirilă

Cine mai plagiază azi?

Se pare că Valentina Ștefania Duminică, secretar de stat, e acuzată de furt intelectual. Secretar de stat pe ce direcție? Educație. Cică în 2012 i-ar fi dat copy-paste cap-coadă unei lucrări de masterat din 2008, pe care a declarat-o lucrarea ei de master.

Diștept.

Mă întreb dacă oamenii care plagiază la greu sau fac furtișaguri ieftine cum ar fi cel de care e acuzată Ștefania Duminică cred că nu vor fi descoperiți niciodată. Mă întreb dacă cei care îi plătesc pe alții să le scrie lucrările își pun vreodată problema că ar putea fi pârâți sau că cei care scriu în numele lor sunt incompetenți. Ah, dar probabil că nu. În fond e România, unde ne furăm unii pe alții când putem.

Sau poate că, săraca, n-o fi aflat că nu e bine să faci așa ceva decât la puțin timp după predare, când a fost scandalul cu plagiatul lui Ponta. N-o mai fi apucat să schimbe nimic și a rămas lucrarea așa.

Ar fi mișto să se facă ceva verificări de lucrări academice. Să se înceapă de la cele ale oamenilor implicați în politică și ale cadrelor didactice, iar apoi pe sărite, care le pică-n mână. Nu știu dacă s-ar putea întâmpla, dar mm. Ar fi interesant.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |