Roxana-Mălina Chirilă

Concursuri literare în România

Am dat peste o listă a concursurilor literare de anul ăsta. Cele din România. O anumită caracteristică se repetă aproape la toate, în mod covârșitor: imposibilitatea de a da în mod real de concursurile astea.

Le cauți pe net și găsești eventual știri despre ele, anunțuri legate de edițiile trecute, numele câștigătorilor. Să spunem că aș vrea să particip la pompos-numitul „Concurs Național de Dramaturgie” – găsesc doar ediția 2013, când data limită era pe 23 martie. Să se mai facă? Sau nu?

Cu chiu, cu vai, găsești câte ceva. Și care sunt premiile? Publicarea, punerea în scenă. Nu găsești condițiile exacte în care ți s-ar publica acel ceva, nu afli dacă ești plătit barem ca un autor obișnuit, sau dacă ai doar onoarea de a-ți vedea numele pe o carte.

Exemplul unu: editura Adenium din iași caută manuscrise.
Exemplul doi: teatrul din Timișoara caută piese.
Exemplul trei (găsit pe net): revistă, nu se știe ce/cum caută.Exemplul patru: se caută povestiri scurte pentru publicare (Incubatorul de condeie)

Singurul concurs pe care l-am găsit care dă un premiu substanțial e Starpess, unde poți câștiga o vacanță la Eforie Nord sau Jupiter.
Bine, și mai e concursul de scenarii de la HBO, care n-a fost anunțat încă anul ăsta.

E tristă situația. Concursurilor nu li se face reclamă, premiile de obicei nu-ți spun nimic, antologiile și cărțile respective bănuiesc că se pierd (sau dacă nu se pierd, prea puțină lume le cumpără) și tot așa. Dar chiar și așa, dacă aș ști ce și cum mișcă (sau măcar dacă aș avea de unde să aflu) aș posta la fiecare început de lună o listă cu concursurile literare care urmează, detalii relevante și link. Să fie măcar de sămânță ceva.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |