Roxana-Mălina Chirilă

Cum, mă? Fata era bisericoasă, nu o destrăbălată?

Mi-a trecut pe la urechi toată povestea Iuliei Ionescu care a fugit la mănăstire și până la urmă a fost recuperată. Normal, s-au format mai multe tabere: cei anti-religie, care profită de situație ca să damneze religia din școli, cei care sunt doar fericiți că fata a ajuns acasă cu bine, cei cărora nu le pasă pentru că n-au luat contact cu știrea sau nu-i interesează, și cei pro-religie, care strâmbă din nas la cei anti-religie.

Toată faza m-ar fi lăsat rece, dar văd că pe facebook și pe net unele conversații au luat o turnură care mi se pare ciudată:

O fată normală mai merge şi la un chiuretaj, la 15 ani, nu stă numai cu nasul în cărţi sau de coada popii.

și

 o fata destupata la minte ar trebui sa faca ore de educatie sexuala din clasa 0 obligatoriu nu sa fie obligata sa mearga la orele alea de religie unde popii indoctrineaza si indobitocesc copiii si-i mai si sperie cu povestile despre iad!huooo retrograzilor si banditilor mistici care sunteti!

Plus postarea asta, din care un citat:

În ţara în care este o ruşine să faci educaţie sexuală – iar rezultatele acestei false pudibonderii se văd mai mereu în clinicile care fac avorturi şi în ziarele care ne anunţă din cînd în cînd că o copilă care 10–11 ani a născut printr-un sat uitat de lume şi de vreme, fiind impregnată fie de amicul cu 20 de ani mai mare, fie de vreo rudă cu nivel hormonal crescut – în țara asta a dispărut o fată de 15 ani care s-a dus la mănăstire.

În ţara în care prezervativele sînt puse în standul de jos la casa de marcat, de ruşine, o puştoaică a dispărut de acasă şi s-a dus să se căsătorească cu Domnul.

Mă. Fata avea obsesii apocaliptice. Nu fugea de sex. Zici că toată religia creștină are o singură poruncă pentru adolescente: 7.a. Să nu faci sex.

Așa mă enervează chestiile astea, pentru că dezbaterea se agață de un pretext ca să deplângă faptul că adolescentele din ziua de azi au o viață sexuală, de parcă asta ar fi singura lor problemă pe lume. De parcă valoarea adolescentelor e dată de numărul de dăți în care se culcă cineva, sau chiar de un himen intact, dacă ești destul de apucat.

Nu zic că abordarea unor adolescenți față de sex nu e greșită – și zic adolescenți, da? Deci și băieți. Cred că ar trebui să existe ore de educație sexuală care să explice lucrurile evidente, gen, „Nu te lăsa presat/ă să faci sex. Ai tot dreptul să decizi dacă într-adevăr vrei s-o faci sau nu.” De asemenea, „Sexul e în primul rând un act intim, nu te grăbi să faci pasul ăsta doar pentru că ai auzit diverse lucruri bune despre el”. Dar de aici și până la arătat cu degetul, asta e virgină și fată bună, aia a avut mai mulți parteneri și e fată rea, e o distanță totuși.

Iar să invoci chiuretajul de parcă cineva ar spune vreodată, „Mamă, ce-aș face un chiuretaj azi, simt că ziua mea nu e completă fără o anestezie și un doctor care-mi scormonește mațele”, e nesimțire. Acela e rezultatul unor acțiuni iresponsabile – deseori al faptului că băiețașii cei cu moț pe care nu-i acuză nimeni în postările astea nu prea au chef de prezervativ. Că nu simt bine. Deci, să ne înțelegem că deși fetele ajung la chiuretaj, ar merita și „tații” să fie duși la spital și să li se înfigă un ac în testicule, pentru suport moral și pentru a înțelege că sunt responsabili. Să vezi ce repede devin mai prudenți toți după ce pățesc câțiva chestia asta.

Dar divaghez de la subiect.

Ce nu înțeleg ridicătorii în slăvi ai virginelor „cuminți” e că Iulia Ionescu nu este o fată bună în toată povestea asta. Dincolo de presupusa ei lipsă de interes sexual, care în sine nu mi se pare nici o chestie bună, nici o chestie rea, fata a fugit de acasă, fără niciun fel de remușcări pentru faptul că părinții și apropiații ei intră în panică pentru ea. Nu s-a gândit la faptul că oameni care o iubesc probabil că și-o imaginează răpită, violată, omorâtă, traficată, tranșată și hrănită la câini și cine știe ce alte sorți morbide avute de alte fete dispărute. Doar a plecat.

Indiferent de care parte a baricadei ești în privința religiei, chestia asta nu e scuzabilă și arată faptul că fata trebuie luată deoparte pentru a i se explica anumite lucruri de bază. Nu e o sfințișoară coruptă de BOR-ul malefic, nici o sfințișoară neînțeleasă cu gânduri pure și înălțătoare. Nu e o sfințișoară deloc. Are nevoie de cineva care s-o îndrume ca să nu ia alte decizii și mai proaste mai târziu în viață. Dacă își găsește un loc de muncă, să nu plece de acolo brusc fără să anunțe, de exemplu. Să nu pună botul la toate prostiile care sunt pe net. Să-și găsească surse de încredere pentru informație. Să se gândească la alții când își face planuri, ca să nu-i rănească în mod stupid. Șamd. Chestii care în general fac parte din educația din familie, sau educația indirectă din școală, dar uneori poate lucrurile astea ar trebui spuse explicit maselor de adolescenți care abia își formează gândirea.

Da, și eu cred că ar trebui să ne uităm mai atent la preoți și alte persoane religioase, mai ales că în ultima vreme se înmulțesc poveștile cu preoți care vorbesc prostii la școală și îndrumă prost. Dar chestia asta e doar parțial în opoziție cu ore de educație sexuală. Când un preot îți vorbește de apocalipsă sau despre faptul că soarele se învârte în jurul pământului, sau instigă la rasism, nu e pentru că n-are educație sexuală.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |