Roxana-Mălina Chirilă

Ioana Petrescu

[Pentru că îmi vin de pe Google o grămadă de oameni căutând blogul Ioanei Petrescu: blogul ministrului de finanțe e aici.]

Tot o aud acum la TV pe asta cu Ioana Petrescu, „masterand la Harvard”. Mirată fiind că își face studiile în clipa în care devine ministru la noi, am dat-o pe Google. După o scurtă căutare, i-am găsit un scurt profil pe site-ul Universității Maryland, unde, surpriză, scrie că e „Assistant Professor”.

Ioana Petrescu received a Ph.D. and an M.A. in Economics from Harvard University and a B.A. in Economics and Mathematics from Wellesley College.

Ok, înseamnă că nu e masterand.

Să explic niște termeni:

masterand – persoană înscrisă într-un program de masterat. Termen echivalent cu „student la master”. doctorand – persoană înscrisă într-un program de doctorat. Termen echivalent cu „student la doctorat”.
doctor – în cazul ăsta, persoană care deține un doctorat. În engleză, doctorat se scrie Ph.D., de la Philosophiae Doctor, doctor în filozofie.
M.A. – Magister Artium, Maestru în Artă, unul din mai multe titluri care pot fi obținute în urma unui finalizării unui program de masterat. Cealaltă variantă este de Maestru în Științe (exacte, evident).

Ioana Petrescu este M.A. și Ph.D. – are masteratul, are și doctoratul. Nu este nici masterand, nici doctorand, pentru că a terminat ambele programe și și-a luat titlurile. Cum i se poate spune în cazul ăsta? Ce e Ioana Petrescu?

Ioana Petrescu este doctor. Dr. Ioana Petrescu, care de obicei predă la Universitatea din Maryland, dar și-a luat liber de acolo în anul academic 2013-2014.

Asta pentru cei care au avut ghinionul să nimerească aceleași știri ca mine.

_____

LE: În diverse locuri văd că scrie bine, are un doctorat și un masterat, e ok. Deși văd că pe hotnews și în alte părți apare că e „doctor masterand”.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |