Roxana-Mălina Chirilă

Să ne iubim în trafic… sau cum să faci campanii stupide

O campanie atât de stupidă încât am crezut că e parodie: „Să ne iubim în trafic”. Hai să vă arăt clipul lor:

Apare pe acolo și Florin Călinescu, fost Floriiiiiiiiiiiiiiiin Călinescu, în rolul șoferului care strigă „parașuto!” Sincer, îl înțeleg: tipa încurcă traficul ca toanta. Bine, „parașută” are o conotație sexuală pe care un „Bă tâmpito!” n-ar avea-o și pe care am putea discuta mai îndelung despre sexism etc., dar altfel sincer că și pe mine m-ar enerva gagica. Cum și-o fi luat carnetul, nu știu.

Colac peste pupăză, clipul se termină cu „Nu fi violent! Femeia trebuie sărutată, iubită și dusă la altar! Eventual!”

Exaaaaaact, pentru că asta e tot ce vreau de la viață. Să mă ia toți necunoscuții de pe stradă să mă sărute și să mă iubească. Cred că aș ieși afară numai în travesti.

Mie, personal, clipul mi se pare o prostie de la un capăt la altul. Nu sunt de acord cu el deloc, nici cu tipa incompetentă, nici cu mesajele pe care le scoate pe geam (eventual aș fi de acord cu ăla cu „nimeni nu e perfect”, dar să-l scoți pe geam?… ehhhhh…), nici cu concluzia finală cu iubirea, nici cu faptul că neaveniții care au făcut clipul o să încurce traficul în București ca să continue o campanie stupidă.

L-au mai comentat și alții, zicând chestii gen:

Femeile vor egalitate peste tot, fac simpozioane şi conferinţe unde se referă la ”lumea bărbaţilor” ca fiind discriminatoare şi alte inepţii sexiste, dar la volan când merg cu 30 la oră pe banda de viteză şi nu se simt nici când le dai faruri şi eşti nevoit să le depăşeşti pe dreapta, trebuie respectate şi tratate cu delicateţe, dom’le, că acuşi se smiorcăie din poziţia lor de femei puternice şi independente şi trebuie să le aduci sărurile.

Nu! Nu femeile! Nici măcar femeile care vor egalitate! Doar anumite persoane au așa ceva în cap. Și nu cele care vor egalitate!

Și eu, ca femeie, consider că există o notă de sexism și discriminare în lumea de azi, mai ales în anumite domenii, în anumite situații și cu anumite persoane. Putem discuta despre asta la un moment dat, dacă sunt oameni interesați (cu exemple clare și situații concrete), dar nu acum.

Deci. Din perspectiva unei femei care e pentru egalitate, citește bloguri feministe din când în când și e de acord cu anumite acțiuni împotriva sexismului, vă spun că acest clip nu e unul feminist, nici nu are tente feministe, nici nu are legătură cu feministele (adevărate). Chiar deloc. N-are legătură cu drepturi egale, cu combaterea discriminării, cu promovarea femeilor ca ființe capabile. Dacă ar fi să mă exprim în termeni feminiști, clipul ăsta promovează patriarhia (nu aia ortodoxă, aia feministă). De ce? Ne spune că femeile sunt incompetente. Ne spune că au în cap doar floricele („Îmi plac lalelele”? Zău?). Ne spune că trebuie puse pe piedestal pentru că au cromozomi XX. Ne spune că vor iubire și căsătorie și că trebuie protejate de bărbații care trebuie să le ia sub aripa lor protectoare atât de caldă și drăgăstoasă și paternă.

Nu sunt de acord cu acest clip. Consider că femeile trebuie încurajate să fie competente și să stea pe cele două picioare pe care le au. Să conducă bine și să-i respecte pe ceilalți în trafic. Să nu scoată pancarte pe fereastră când ar trebui să apese pedala. Hei, consider că o femeie ar trebui să fie educată, să aibă aptitudinile necesare pentru a-și construi o carieră pe merit, să își ia singură poșetele și pantofii pe care și-i dorește. Ăsta e feminism.

Clipul nu este despre feminism, ci despre femeile de modă veche, descendentele domnițelor care leșinau când vedeau sânge și aveau nevoie de însoțitori, cavaleri și apărători ai onoarei. Feministele de obicei vor să accepți că se descurcă, mersi fain, și eventual să nu te mai legi de sexualitatea lor când le înjuri, că e o chestie mai neplăcută decât crezi (nici ele nu se reped să-ți comenteze impotența, în fond). Ok? Ok.

Între feministe și fete de modă veche există însă și cele de care vorbește cel care a dat citatul de mai sus: profitoarele. Vor tot ce e mai bun, preferabil fără să trebuiască să se ridice la standarde prea înalte. Nu-mi plac femeile care gândesc așa, nu-mi plac femeile care vor și piedestalul, și egalitatea, în funcție de cum le convine în momentul respectiv.

Normal că există și ele. La fel cum există și bărbați întreținuți care consideră că e rolul femeii să aibă grijă de gospodărie chiar dacă ea muncește și el nu. Sau bărbați care consideră că dacă și el, și ea muncesc egal, făcutul curățeniei e doar și doar treaba ei. E un egoism care vrea totul, dacă se poate, și nu ține de sex. Ține efectiv de faptul că anumiți oameni sunt niște lipitori care vor să sugă ce-i mai bun, de preferință stând cu burta la soare (dacă are careva chef să facă bancuri cu politicieni corupți, ăsta e momentul).

Nu vă place clipul? Ghinion. Nici mie. Consider că promovează niște idei proaste, că le încurajează pe profitoare să insiste că merită mai mult, că sugerează că femeile în general au anumite trăsături care nu sunt deloc generale. Reclamă proastă pentru femei în general, idei proaste de rezolvare a conflictelor în trafic – o să zică cineva, „Ia să nu-l înjur pe ăla, că poate nu e dobitoc” după ce vede clipul?

Și per ansamblu sunt enervante generalizările care se nasc dintr-o campanie de genul ăsta. Femeile vor să… dar în același timp și să… Nu, femeile sunt diferite. Faptul că unele/unii fac ceva în numele întregului sex nu înseamnă că suntem toate de acord. Ne-am înțeles?


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |