Roxana-Mălina Chirilă

Despre democrație

Dorin Lazăr a scris un articol despre democrație care începe așa:

Deoarece intrăm în sezon electoral o să auzim din gurile unor diverși infractori cuvinte pline de înțelesuri, precum “democrație”. Cred că în acest moment democrația e cea mai puțin înțeleasă noțiune, deși a fost prima pe care am auzit-o după revoluția din 1989. Însă cum au trecut deja aproape 25 de ani de-atunci, să reiterăm ce înseamnă.

Și continuă pe ideea asta, dar nu la fel de explicit:

[][2]
„Vrei să știi despre vot. Îți spun eu cum e cu voturile. Imaginează-ți că ești încuiat într-un club de noapte gigantic plin de păcătoși și curve, ciudați și chestii nenumite care violează pitbulli ca să se distreze. Și n-aveți voie să ieșiți până nu votați toți ce faceți în seara aia. TU vrei să stai cu picioarele în sus și să te uiți la „Republican Party Reservation”. LOR le place să facă sex cu persoane normale folosind cuțite, pistoale și organe sexuale noi de care nu știai că există. Așa că tu votezi să te uiți la televizor și tot restul lumii, cât de departe vezi cu ochii, votează să te fută cu bricege. Asta înseamnă să votezi. Cu plăcere.”

 

Da, postarea asta există doar din plăcerea de a-l pune pe Spider Jerusalem din Transmetropolitan pe blog.

Deși, dacă tot sunt aici, o să spun următoarele. Nu sunt de acord cu:

Pentru că nu mai luptăm prin atîtea războaie, singurii care ar trebui să voteze ar fi plătitorii de taxe. Și nu mă refer la angajații statului sau la pensionari; ei nu plătesc taxe pentru că sunt plătiți din taxele colectate.

Eu aș lua statul ca alt angajator, mai ales luând în considerare că Dorin spune:

Republica Romană a introdus criteriul meu favorit. Avea drept de vot doar cel care participa direct sau indirect la apărarea sau extinderea Romei.

Păi, profesorii, de exemplu, participă indirect, dar foarte puternic, la dezvoltarea țării, nu? Medicii și ei, indirect, pentru că mențin populația (mai) aptă și sănătoasă.

Șamd. Dar îi înțeleg și apreciez direcția de gândire, chiar dacă soluțiile nu mi se par cele mai bune.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |