Roxana-Mălina Chirilă

Studiu!!! Bărbaților le scade încrederea în ei când…

Cică s-a făcut un studiu în care s-a descoperit că bărbaților le scade încrederea în ei dacă cineva le ține ușa deschisă ca să poată trece. Articole despre subiect menite publicului larg găsiți aici și aici, studiul în sine e aici.

Din experiență personală, pot să spun că dacă te oferi să plătești tu nota e semi-dezastru pentru unii bărbați (unii, nu toți). M-am trezit și în situația pe cât de stupidă, pe atât de amuzantă, de a-i pasa tipului banii ca să se facă el că plătește. Pentru că, evident, gestul ăsta n-are absolut nimic penibil în el, așa că e mai ok să îi dau banii pe sub masă ca să-i întindă el.

Mentalitățile unora sunt pur și simplu prea fascinant de îmbârligate ca să nu le dai bobârnace și să vezi cum reacționează.

______

LE: Dacă vă uitați cu atenție pe studiul respectiv, varianta științifică, o să fie destul de clar că datele nu sunt așa de clare și explicite cum sunt prezentate în articole. Nu e vorba că toți bărbații pățesc chestia asta, ci că s-a constatat o tendință către o încredere mai scăzută în grupul de bărbați ajutați decât în grupul de bărbați neajutați. Cu alte cuvinte, nu e vorba de indivizi, ci de grupuri. Nu e foarte clar dacă unui procent redus de bărbați le-a scăzut puternic încrederea, sau unui procent mare le-a scăzut puțin.

În general, orice articol care începe cu „s-a făcut un studiu care…” și continuă cu descrieri ale comportamentului uman fără să folosească despre date concrete face generalizări și trebuie luat ca atare.

E vorba inclusiv de acest articol.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |