Roxana-Mălina Chirilă

Uleiul de măsline, fierea și sfaturile de pe net

Azi un cunoscut a decis să facă ceva cură cu ulei de măsline pe care a găsit-o pe internet. Nu de alta, dar are fierea mai leneșă, a mâncat ieri ceva care l-a cam sâcâit și a citit el că uleiul de măsline ajută – a citit în mai multe locuri, probabil, că e un subiect popular zilele astea. A luat o dușcă de ulei de măsline cu niște zeamă de lămâie, gata să facă mișcarea asta de trei ori pe zi ca să-și stimuleze fierea. Peste nu foarte mult timp i s-a făcut atât de rău încât a fugit din casă după ajutor. A ajuns la o doctoriță care i-a spus să nu mai facă așa ceva, pentru că evident că de la ulei i se trăgea problema.

Momentan bolește. Nu de la o maxi-doză de ulei de măsline, ci de o cantitate nu extrem de mare (o lingură? două linguri?), luat gol și la momentul nepotrivit. Nu prea pare să se fi învățat minte: spune că există riscuri în cazuri de-astea, asta e. (Are și probleme cu stomacul, pentru care ia usturoi. Și de la ăla s-ar putea să bolească, conform altora, deși susține că n-are nimic, usturoiul e doar sănătos, nu face rău.)

Cred că am mai zis-o, dar o mai zic o dată cu ocazia asta: grijă cu sfaturile medicale de pe net și din reviste. Sunt și lucruri adevărate (de obicei pe site-uri medicale), dar sunt și multe informații incorecte. Uneori se propagă dintr-o parte în alta prin copy-paste, sau prin preluări ale unor habarniști care vor să facă bine și să răspândească informația – doar că răspândesc dezinformarea. Și da, pot să apară probleme care să fi fost măturate sub covor de cei care fac recomandarea, ca să nu discrediteze „tratamentul”.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |