Roxana-Mălina Chirilă

O profesoară care bate elevi, apărată de inspectorat

Auzisem ceva zvonuri cum că o profesoară din fostul meu liceu, Mihaela Blănaru, ar fi strâns de gât un elev de gimnaziu. Nu mi-a fost niciodată profesoară mie, pentru că preda fizica la clase de uman, iar eu am terminat mate-info. Nu mi-a venit să cred, iar persoana de la care am auzit chestia asta aflase și ea la a nu știu câta mână povestea, așa că nu eram perfect sigură că era adevărată.

Uite că este, măcar în mare. Articolul către care dau link spune că ar fi fost bătut.

Conform sursei mele neoficiale, după incidentul respectiv a fost anunțată că la următoarea abatere are șanse mari să fie concediată. Conform articolului, i-a fost scăzut și salariul cu 15%.

Din sursa mea, am aflat că profesoara n-ar fi primit bine vestea și din prea îngăduitoare ar fi devenit de-a dreptul draconică, predând într-un ritm amețitor, apoi ascultând imediat elevii din materia pe care tocmai o predase. A plouat o vreme cu note mici, iar elevii au „plouat” cu absențe la ora ei. Ceea ce mi se pare normal – ca autoritate, trebuie să știi că anumite lucruri nu se fac și că nu poți să întinzi coarda la nesfârșit. Regulile trebuie să fie clare, stabile și să poată duce la o colaborare dacă există destulă bunăvoință, însă în cazul de față elevii au constatat repede că sistemul nu avea cum să le fie favorabil. „Au scăpat din mână,” ar spune cei care cred în autoritatea școlii ca fiind absolută. „Au protestat în mod unit împotriva unor nedreptăți evidente,” ar spune alții.

Din punctul meu de vedere, e treaba profesorilor, a direcțiunii, a administrației și a inspectoratului să se asigure că lucrurile nu ajung aici și că, dacă ajung totuși, sunt îndreptate în doi timpi și trei mișcări. Trimisă în concediu forțat de odihnă? Concediată? Până la urmă ține de ei cum vor să abordeze situația, dar ea trebuie abordată.

Între timp a apărut al doilea elev bătut (despre care n-am detalii), s-a făcut încă o plângere, iar consiliul de administrație al Colegiului ar fi decis concedierea ei. Exact cum spuneam în paragraful de mai sus: problema e identificată și rezolvată rapid. S-a încercat cu avertismentul și cu „binișorul”, dar pregătirea elevilor are clar de suferit – și se pare că și fizicul lor la fel. Situația e inacceptabilă pentru o unitate de învățământ, chestie pe care au remarcat-o 11 din 12 membri ai consiliului de administrație, care au votat pentru concedierea ei, la propunerea lui Mădălin Guruianu (pe care tocmai l-am pomenit în alt context), PNL, consilier local. (da, consiliul are printre membri și pe cineva de la primărie)

Dacă povestea s-ar fi terminat aici, aș fi lăudat doar gestul lor. Însă ce să vezi? O mică plângere pe lângă Inspectoratul Școlar Județean Covasna – și deodată decizia de concediere a fost revocată de sus. În plus, trebuie să i se plătească Mihaelei Blănaru și salariul care-i fusese tăiat. Din motive de viciu de procedură, după cum ne spune Rădița Palela, PSD, inspector școlar general adjunct, fost director adjunct al Colegiului Național „Mihai Viteazul”, fosta mea profesoară de chimie, (fostă?) colegă a Mihaelei Blănaru:

Reprezentantul organizaţiei sindicale  membru în colegiul de disciplină a sesizat următorul viciu de procedură: propunerea de sancționare a cadrului didactic trebuie făcută de directorul unității sau de 2/3 din membrii Consiliului de Administrație. Procesul verbal al Consiliului de administrație nu cuprindea îndeplinirea acestui aliniat. Colegiul de disciplină a anulat sancţiunea pe viciu de procedură.

 

Mă întreb cum arată o adunare unde propunerile, ca să poată fi votate, trebuie făcute de două treimi din membri. Dacă-ți vine o idee pe moment? Trebuie să ceri time out, să-i strângi pe ceilalți și să vă puneți de acord să faceți aproape toți acea propunere?

Rezumat: ești profesoară. Bați doi elevi. Te porți ca nebuna la ore. Școala ia decizia să fii penalizată, apoi, când e clar că nu se poate discuta cu tine, concediată. Te duci la Inspectorat să te plângi, iar acolo se decide că te vei întoarce să predai, dintr-un motiv minor.

Ce să înțeleg din asta, dacă nu că Inspectoratul trage de reguli în favoarea profesorilor? Luând în considerare gravitatea situației, ar fi putut să le semnaleze problema celor din consiliul de administrație ai Colegiului înainte să se pronunțe și să ia decizii cu privire la Blănaru. Să-i sfătuiască să se adune de urgență și directoarea să propună susținerea deciziilor de scădere a salariului și de concediere. Sau cine știe, bănuiesc că și Inspectoratul are un cuvânt de zis în cariera profesorilor – altfel de ce mai există? – și ar fi putut acționa pe alte căi pentru scoaterea Mihaelei Blănaru din postul pe care evident n-ar mai trebui să-l ocupe.

Pentru că ne e clar tuturor, nu? Mihaela Blănaru și-a pierdut orice fel de credibilitate în fața claselor, iar ținerea ei în post nu e de natură să fie de vreun folos cuiva. În primul rând că nu cred că mai învață cineva fizică de la ea. S-ar putea să fie hărțuită de elevi (elevii știu cum să facă viața profesorilor amară), așa că nici ea nu cred că o să câștige ceva, în afară de nervi și salariu – iar nervii au făcut-o să bată doi elevi, pe când un al treilea? Între timp, prin asociere, toată povestea asta scade credibilitatea cadrelor didactice care-i iau partea, iar scandalul ne atrage și nouă celor din afară atenția că sistemul de învățământ e un mamut plin de favoritisme, relicve și incompetenți – în defavoarea profesorilor competenți, care predau și educă exact cum ar trebui. Care există.

Mădălin Guruianu spune că o să dea în judecată Inspectoratul. Aplaud decizia lui. Bănuiesc că nu e una ușoară, dar cred că e una de natură să facă sistemul mai bun.

Îl citez cu privire la Inspectorat:

Este un mesaj dezastruos asupra corpului profesoral de la Colegiul «Mihai Viteazul», care arată că orice ar face nimeni nu-i va trage la răspundere şi, chiar dacă Consiliul de Administraţie votează desfacerea contractului de muncă, te va apăra tătucul de la Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Corect. Cam ăsta e mesajul și ar cam trebui răspuns l el. Sistemul de învățământ nu ar trebui să fie un monstru sacru în care aproape orice e permis și prea puțin e penalizat.

_____

Iar dacă tot e vorba de nereguli: am înțeles că și clasele actuale urmau să fie duse în anul ăsta școlar de profesorii de religie să vadă „Strigătul mut”, un film de îndoctrinare anti-avort în care li se arată înregistrări cu proceduri medicale. Nici asta nu e în regulă – în privința asta știe cineva dacă s-au făcut plângeri?


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |