Roxana-Mălina Chirilă

Anonimatul pe net e o chestie bună…

N-o să vă dau link către discuția asta și nici să pun un screenshot, că nu vreau să popularizez situația mai tare decât a fost popularizată deja (și nici să dau numele persoanelor implicate). Ieri pe Facebook a pus cineva un link către o fată de liceu, tot de pe Facebook, care avea statusul  „:D feeling fututa bine!!!!”, cu mesajul adițional „O zi buna va doresc!”

Când eram adolescentă eram ceva mai inteligentă decât să bombardez prea multă lume cu prea multe informații. Dar chiar și-așa, nu prea pot să zic că aș vrea toate nebuniile lui eu-de-gimnaziu-și-liceu scoase din dulap. Pentru că, la fel ca majoritatea persoanelor în formare, am spus tâmpenii, am gândit tâmpenii, m-am exprimat prost…

Până am făcut blogul ăsta am fost anonimă. Am o suită întreagă de pseudonime de toate culorile și tipurile. Am fost pe forumuri, am fost pe chat-uri, am fost în comunități mari. Uneori știam numele real al oamenilor, alteori n-a contat deloc. Și lunga aventură s-a soldat cu faptul că, de bine, de rău, am învățat ce și cum să spun pe net. Când am terfelit-o, am abandonat pseudonimul, am luat-o de la capăt cu altul (gen Jocul lui Ender, cartea, nu filmul – că-n carte sor-sa și frate-su lui Ender au și ei firul lor narativ).

Acum tendința e Facebook-iană, se dau din ce în ce mai des numele reale, se vorbește public despre câte-n lună și-n stele. Unora le convine, că își doreau anumite chestii să fie asociate cu persoana lor. Alții doar au aterizat în zonă și se descurcă bine – sau nu.

Ne întoarcem la fata cu statusul respectiv. Pot să văd câteva feluri în care ar putea drege situația, dacă ar avea fler, ar fi pe fază și ar știi cum să-și tragă o atitudine prin care să-i dezarmeze pe ceilalți. Probabil că nu e cazul în situația de față. Dar, ca idee, ce-a făcut ea poate fi luat și așa:

În schimb comentariile cu care au sărit pretinii ei sunt cam așa: „te-o saturat? ti-o dat bine? ti-o rupt pestelca, a?” sau „ai inundat patu?</span></span></span> <span data-ft="{&quot;tn&quot;:&quot;K&quot;}" data-reactid=".1.1:3:1:$comment1490232701191900_1490241141191056:0.0.$right.0.$left.0.0.0:$comment-body"><span class="UFICommentBody" data-reactid=".1.1:3:1:$comment1490232701191900_1490241141191056:0.0.$right.0.$left.0.0.0:$comment-body.0"><span data-reactid=".1.1:3:1:$comment1490232701191900_1490241141191056:0.0.$right.0.$left.0.0.0:$comment-body.0.$end:0:$0:0">ti-a distrus anusu? ti-a rupt un picior?” sau „nu-i vorba de prostie , cu fata asta de PPT sigur si-a gasit un cioban sa o satisfaca, inca odata esti proastaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa rauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu =)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) !

Aș vrea să punctez faptul că indivizii ăștia erau acolo cu numele și prenumele, în public, într-o discuție care a ajuns să se răspândească viral. Fata probabil și-a dat seama că a făcut o greșeală de zile mari, dar ei încă nu și-au dat seama că-s proști de duduie.

În momentul în care o s-o facă, dacă o s-o facă, n-o să aibă ce pseudonim să schimbe, n-o s-o poată lua de la capăt. N-o să se poată disocia de tâmpenii, imaturități, prea multe informații date, insulte pe care le-au aruncat fără să se gândească – decât prin forța unui internet care uită multe și de pe care pot șterge peste câțiva ani diverse, sperând că nu observă nimeni că imaginea lor s-a cosmetizat față de ce era.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |