Roxana-Mălina Chirilă

Dreptatea nu te apără de proști

Bun, se cam ia lumea de mine pe baza articolului despre anonimitatea pe net și de faptul că am zis că fata de 15 ani care a declarat pe Facebook că a făcut sex și i-a plăcut a făcut o mare greșeală.

Hai să discutăm puțin.

Adevărul e că o foarte mare parte din populația României face sex sau a făcut sex (băgăm și pensionarii aici). La liceu se face sex. La facultate se face sex. Revistele discută despre sex, ziarele se vând cu sex, celebritățile fac sex pe bune sau sex presupus – și cu toate astea în momentul în care o fată declară că-i place sexul, e pițipoancă. În special dacă-i la liceu. Devenim brusc niște pudici, vai de mine, gagica și-a pus-o cu unul, e clar că e ștoarfă!

Mă, eu nu știu când v-ați început voi viața sexuală, dar știu rare cazuri de oameni care au ajuns la 20+ fără să treacă prin patul altcuiva (deși am auzit de vreo două cazuri de 30+, deci totul e posibil). Știu oameni cu puțini parteneri și oameni care au fugit din floare-n floare, dar când i-am cunoscut n-aș fi putut spune care-i care. Și după cum îi ziceam cuiva acum foarte mult timp, nu există nicio corespondență descoperită de cercetători între frecvența folosirii unui penis și moartea neuronilor fie a deținătorului de penis, fie a beneficiarului acelui penis. Când o fată, fie ea și adolescentă, face sex, penisul ajunge în vagin și nu-n frunte, ceea ce înseamnă că creierul ei rămâne intact.

Mie mi-e absolut evidentă chestia asta. Poate pentru că țin minte liceul ca fiind perioada aia în care o grămadă de persoane, mai mult sau mai puțin bune la învățătură, ori făceau sex, ori ar fi putut foarte bine să facă. Și când nu făceam sex, mamă ce ne mai plăcea să ne gândim la el sau să-l discutăm, sau să discutăm despre băieți din alte puncte de vedere. Cine spune că niciodată n-a trecut prin faza asta e fie un mare mincinos, fie asexual, fie unul dintre ăia care înfloresc așa de târziu că lumea a început să-și piardă speranța.

Unii oameni sunt foarte liniștiți la treaba cu sexul între tineri – inclusiv părinți. Cea mai mișto poveste pe care am auzit-o e cu o fată bună, cu capul pe umeri, care s-a dus la tatăl ei și i-a zis, „Uite, am făcut dragoste cu iubitul meu.” Și taică-su a pus niște muzică și a dansat cu ea ca să sărbătorească.

Dar bineînțeles că în dulcele stil ipocrit, dacă întrebi în contextul greșit despre sex și adolescență, aproape nimeni nu s-a gândit să-și găsească un prieten/o prietenă în timpul liceului, darămite să-și pună problema să mai și facă sex! Incredibil! Toți am aflat că bebelușii apar din burta mamei la 19 ani și ni s-au trezit hormonii la 22, după terminarea facultății. Niciun băiat nu a pus mâna-ntre picioare până la majorat, iar fetele cuminți sunt frigide până-n ziua de azi.

Evident că nivelul absolut de moralitate sau imoralitate, de valoare sau lipsă de valoare al celui care face sex e aproximativ identic cu cel pe care l-ar avea dacă n-ar face sex. Mie, personal, mi-e indiferent când faci sex, cu câți, în ce condiții (deși s-ar putea să fiu aia care-ți repetă „folosește prezervativul, că poate n-ai chef de boli”). Dacă mi-ești prieten/ă și ai chef să-mi spui detalii intime pentru că înseamnă ceva deosebit pentru tine, o să-mi pese – pentru că-ți pasă ție.

Dar… dar. Chiar dacă mi s-ar părea normal ca oamenii care downloadează filme 18+ „pentru rație” și care în general trăiesc în acest univers să nu judece ca idioții, uite că o fac. Și aici ajungem la alt nivel de discuție: cel în care ești conștient de cum reacționează societatea ca să știi în ce te bagi. Nu mai e vorba de moralitate la un nivel abstract, de ce „ar fi bine”, ci de ceea ce este. E vorba de viața ta personală și de auto-apărare.

Am spus că fata de 15-16 ani care a anunțat că a făcut sex și a fost fain a făcut o mare greșeală – una de strategie. Pentru că, după cum se vede, lumea i-a sărit în cap și din câte am văzut reacția ei, ea nu poate să tragă lejer câteva șuturi de karate dintr-o piruetă elegantă de balerină. S-a expus atacurilor fără să fie pregătită pentru asta. Și bineînțeles, ea e „pițipoancă” acum din perspectiva multora care ca de obicei probabil că-și imaginează că a făcut sex singură, pentru că de pițiponcul care a făcut sex cu ea nu se leagă prea multă lume.

Ce vreau să zic e că una e să ai dreptate, alta e să trăiești în liniște și pace. Uneori și dacă faci chestia corectă, tot te trezești cu atacuri și injurii. E o lecție importantă de viață: faptul că „ar trebui” să fii apărat de faptul că n-ai greșit sau n-ai greșit mult nu înseamnă că vei și fi, la fel cum faptul că e imoral și ilegal să furi nu înseamnă că dacă-ți lași casa descuiată nu va intra nimeni să-ți fure lucrurile. Idioții există și sunt printre noi.

Scriu chestiile astea nu în spiritul cuiva care crede că ar trebui toți să ne conformăm ca să ne facem viața mai ușoară, ci în spiritul cuiva care crede că merită să-ți pui bocancii cu ținte în cazul în care trebuie să dai cuiva bocanci în gură.

Cred în faptul că oamenii ar trebui să fie mai raționali și ar trebui educați măcar în parte, dar între teorie și practică e o diferență. La un moment dat, cu puțin noroc și ceva mai multe voci ale toleranței și ale gândirii, o să avem mai mulți oameni educați care să poată să intervină în cazuri care momentan sunt lăsate de izbeliște. Dar până atunci se vor da bătălii pe tot felul de fronturi stupide și dacă nu ești pregătit de acea bătălie, sau n-ai chef de ea, e bine să o poți evita.

În rest, rămâne cum spuneam înainte: anonimitatea pe net e o chestie bună, că poți să experimentezi cu diverse chestii și să te reinventezi când o dai în bară. Da, știu, unii punctează că e nașpa că conspiraționiști și alți ăia sunt și ei anonimi, dar meh.

 

 


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |