Roxana-Mălina Chirilă

Profesioniștii și părerile lor pe net

Dorin Lazăr a publicat azi un articol numit Păreri, nu reacții. Pe scurt, e greu să obții pe netul românesc păreri. Bagi un text, bagi o poză, faci ceva pe un grup dedicat genului de artă/activitate în care tocmai ai activat, ceri critică și primești „Mișto!” și „Foarte fain!” înapoi. Chiar dacă apelezi la cercuri de oameni care cică ar fi în temă.

El dă vina pe comunism și învățământul românesc. Eu aș da vina mai concret pe două chestii: 1. Ideea că critica e nașpa, așa că în general oamenii vor aprecieri sau nimic; 2. Direct legat de punctul 1, criticii tind să-și primească bocanci în gură de la autor și susținătorii lui, deseori cu chestii gen „Parcă tu ești mai deștept”.

Cineva (Alexx) îi comentează lui Dorin:

N-are nici o treaba sistemul de invatamant sau tare de origine. Pur si simplu profesionistii nu lucreaza gratis si nu stau nici la aruncat cu pareri pe net. Vrei arta fotografica, critica si sugestii, te bagi la o facultate de arte.

Nu sunt de acord. În primul rând că și profesioniștii stau pe net. Faptul de a fi profesionist nu se contrazice cu frecatul mentei pe net. Uneori, dacă sunt în comunități de hobby-iști și alții asemenea care stau pe net, aruncă cu păreri. Quora e plină de oameni din tehnologie care răspund la întrebări. Uneori sunt oameni cu un nume în domeniu.

Și sunt destui care fac tutoriale pe direcția de artă, de la cum să desenezi un ochi la cum să faci nuș-ce chestii complicate.

Știu o medievalistă care stă mult pe site-uri și prin comunități de fani. Uneori scrie în detaliu chestii foarte detaliate despre limbile europene din perioada medievală, despre manuscrise sau ce-o fi. Pur și simplu pentru că i-a venit ideea.

TheWrittenRevolution e un grup mișto unde poți să primești feedback pentru proză scurtă de la persoane mai mult sau mai puțin avizate. Alex Ștefănescu, criticul literar, avea un blog unde le răspundea celor care-i trimiteau literatură ca să-și dea cu părerea (acum s-a mutat).

Nu încetezi să fii profesionist pentru că momentan freci menta, nici nu încetezi să freci menta pentru că ești profesionist. Cei care vorbesc mult pot s-o facă și în folosul altora, de amorul artei, atunci când au ei chef.

Dacă cineva pe un grup de Facebook, sau de deviantArt, sau de ce-o fi, cere păreri despre literatură în general, eu nu mă simt obligată să-i răspund. Dar dacă-i răspund (dacă) zic mai mult decât „e fain! *thumbsup*”. Ăsta-i spiritul.

Chiar dacă nu faci o analiză profundă, ca profesionist se presupune că te respecți mai mult decât să te porți ca unul picat din lună, ce D-zeu.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |