Roxana-Mălina Chirilă

Sodoma, pământ românesc

Am văzut niște poze pe Facebook de la parada gay de anul ăsta. Cea care m-a uns cel mai tare pe suflet era cu o pancartă de o ironie dulce, care răspundea altor pancarte și slogane din alt context. Pe ea scria: „Sodoma pământ românesc”.

Pentru cine nu știe, supărarea mea cea mai cea pe Noua Dreaptă e că se trezesc uneori mărșăluind pe străzile orașului Sf. Gheorghe, de unde mi-s, urlând în disperare că Harghita și Covasna sunt pământ românesc. Probabil că nu și-au mai dat update la hărți de prin 1918, vara. Vin, se fâțâie pe aici, agită spirite și, ca niște oameni din alte provincii ce sunt, susțin sus și tare că au drepturi asupra pământului de aici. Poate vor un cort și un lotișor mic, mic de pământ între garajul nostru românesc și răsadurile de lalele ungurești ale vecinilor, printre pisicile de etnie mixă și păsările de noapte care vorbesc doar o scârțâială mieunată prelungă.

Pe lângă asta, bineînțeles, și Basarabia e pământ românesc. Deocamdată atât, dar dacă trebuie se pot revendica și Cadrilaterul, Insula Șerpilor, hai și Bucovina de Nord, iar dacă e musai poate prindem și Roma, care s-a născut pentru a ne cuceri, sau Parisul, care toată lumea știe că e Marele București.

În schimb la marșurile „pentru normalitate” Noua Dreaptă o dă invers: pancartele spun „România nu-i Sodoma”. Deci mesajul pancartei pro-LGBT e perfect: Sodoma e pământ românesc, revendicat de români din cauza unei, ăhâm, afinități sufletești. E un mesaj de o incisivitate ironică și de o mustăceală veselă: dacă tot ai de gând să mărșăluiești strigând că ai drepturi asupra unor teritorii, n-ar trebui să-ți asumi și locuitorii din ele?


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |