Roxana-Mălina Chirilă

Când se bat giganții…

Între timp, în lumea largă: o editură-gigant, Hachette, se bate cu Amazon (magazinul online, nu fluviul). Nu se știe exact care e problema (niciuna din părți nu comentează negocierile), dar internetul bubuie de speculații. Probabil, se spune, e vorba de prețuri. Probabil că Amazon voia să scadă prețurile la ebook-uri. Probabil că Hachette n-a fost de acord. Sau poate Amazon voia un anumit procent din vânzări și Hachette voia să ofere o sumă fixă pentru fiecare volum (sumă fixă = reducerile de pe Amazon sunt tăiate din profiturile lor). Cert e că sunt probleme cu niște livrări ale unor cărți prin Amazon. Hachette spune că vina e cu Amazon. Amazon spune că e din cauza negocierilor și că lucrurile vor reveni la normal când se rezolvă conflictul.

S-a lăsat cu un scandal, cu scrisori din partea autorilor implicați care condamnă Amazon pentru probleme (și care-și îndeamnă cititorii să-l bată la cap pe CEO-ul Amazon, ceea ce… nu), cu presa care strigă că Amazon e un gigant care vrea să-și impună termenii în mod abuziv, cu autori care spun cam la fel. Între timp, alții țin partea Amazon. (sau vezi aici)

Lumea discută aprig, vezi Hachette vs. Amazon peste tot, discuții interminabile despre monopol, abuz – și nimeni nu știe exact ce au discutat și unde nu s-au înțeles. E pe bănuieli, pe deducții, pe presupuneri. Discuțiile ajung ideologice. Mor marile edituri tradiționale? (părerea mea e că nu) E Amazon un gigant prea mare, care poate impune prea multe? (părerea mea e că nu prea) Edituri mici versus edituri mari, creșterea pieții cărților digitale, schimbarea pieții de carte.

Lumea literară se schimbă din ce în ce mai puternic, genuri mor, genuri se nasc, se pune întrebarea „ce înseamnă genul?”, noi tipuri de texte, noi moduri de exprimare. Marketing diferit – autori mai deschiși, mai disponibili -, schimbări rapide, experimente, din ce în ce mai multe cărți pe piață, edituri independente care să facă lucrurile altfel…

Mă întreb când o să se vadă efectele și la noi.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |