Roxana-Mălina Chirilă

Ce nu-mi place la Facebook

Nu știu cât de coerentă sunt, că-s ruptă de oboseală, dar. Facebook. Acolo e toată lumea și deci am ajuns și eu anul trecut, deși n-aveam de gând să-mi fac cont. Am un cont mai vechi pe Google Plus, ăla era ok, liniște și pace. Singura problemă cu el fiind că e atât de liniște și pace încât e ca și cum ai vorbi singur în deșert.

Deci Facebook s-a făcut. Ok, asta e, musai să fiu socială. Doar că site-ul ăsta albastru devine prea ca un stalker, cumîiziceînromână, de-ăla de te urmărește cu binoclul să vadă ce faci, se plimbă la zece metri de tine la metrou, îți scotocește prin gunoaie și stă cu antena în fața casei tale ca să-ți prindă semnalul de la telefonul mobil și cel de la wifi, ca să afle ce faci. Totul cu cele mai bune și mai prietenoase intenții și lumea e de acord cu treaba asta. Ba chiar unora le place, mi se pare. (tocmai mi-am dat seama că Facebook e un fel de Edward Cullen al internetului, pentru cunoscăturii tristei serii Amurg/Twilight)

Te înscrii pe un site nou – gen Goodreads, că tot ziceam că sunt acolo. Ești întrebat dacă vrei să îți sincronizezi contul cu Facebook. Crezând că o să ai control deplin asupra chestiilor care sunt postate sau nu pe timeline-ul tău, accepți. După ceva timp te trezești că postează vrute și nevrute – debifezi căsuța în care scrie „Post to Facebook” și te trezești că cineva a dat like unei recenzii pe care cică tu n-o postaseși. Și pentru că recenzia ta era postată de parcă i-ai fi dat like, nu share, n-aveai cum să afli de ea decât cu prea multă chinuială.

Aceeași poveste am pățit-o cu Quora și Facebook. Îți instalezi o aplicație gen Candy Crush Saga și în curând toți prietenii tăi află că ai inversat două bomboane în timpul programului, chiar dacă nu ești conștient că se vede (când am văzut că alții pățesc asta am renunțat rapid la orice fel de idee de joc pe Facebook).

V-ați prins ce nu-mi place. Faptul că vrei, nu vrei, ajungi să trăiești într-un fel de zoo/acvariu în care alții te expun ca să primească puțină atenție și viața ta ajunge un fel de paradă exhibiționistă fie că vrei sau nu.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |