Roxana-Mălina Chirilă

Convenția privind protecția femeilor

Din presă, social media și toate cele am aflat această nestemată de știre:

La 1 august intră în vigoare convenția privind protecția femeilor față de orice fel de violență

Unii (gen Arhi) s-au întrebat pe bună dreptate de ce se protejează doar femeile de violență și dă ca citat: „convenția privind protecția femeilor față de orice fel de violență, inclusiv cea domestică.”. Ce ți-e și cu feminismele astea, nu? Sunt atât de sexiste, de fapt!

Ei bine, după o scurtă căutare pe net am descoperit că doar femeile sunt protejate… doar în traducere. De la noi afli chestii gen:

Documentul, intitulat ”Convenția de la Istanbul”, deoarece el a fost deschis spre semnare în urmă cu trei ani în orașul din Turcia, obligă statele care l-au ratificat să ia măsuri specifice pentru lupta împotriva tuturor formelor de violență față de femei, indiferent că e vorba de hărțuire (îndeosebi sexuală), de violență domestică, de mariaj forțat sau de mutilări genitale feminine.

Doar că, la originea ei, chestia asta se numea „Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence” – „Convenția pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice”. Nu protecția femeilor față de orice tip de violență, inclusiv cea domestică, ci „violență împotriva femeilor” și „violență domestică”. Două chestii. Se intersectează, dar nu-s identice.

Da, se bate apa în piuă ceva mai tare cu femeile în convenția respectivă, dar există locuri în care e clar că e vorba de oricine. Articolul 4.3 spune așa:

The implementation of the provisions of this Convention by the Parties, in particular measures to protect the rights of victims, shall be secured without discrimination on any ground such as sex, gender, race, colour, language, religion, political or other opinion, national or social origin, association with a national minority, property, birth, sexual orientation, gender identity, age, state of health, disability, marital status, migrant or refugee status, or other status.

Pe românește, victimele sunt protejate indiferent cine sunt, că sunt femei, bărbați, albi, negri, asiatici, creștini sau islamici, comuniști sau anarhiști, tineri sau bătrâni, refugiați etc.

Articolul 34, despre stalking, adică faza aia în care te urmărește cineva:

Parties shall take the necessary legislative or other measures to ensure that the intentional conduct of repeatedly engaging in threatening conduct directed at another person, causing her or him to fear for her or his safety, is criminalised.

Exprimarea e clară: a face pe cineva, o ea sau un el, să se teamă pentru siguranța ei sau a lui… Nu e vorba doar de femei. Și felul neutru de exprimare e valabil și în cazul articolelor despre viol, căsătorie forțată, violență psihică…

Dar de ce se spune atunci „violență împotriva femeilor” și „violență domestică”? Care e diferența? Aici intervine faptul că e vorba de o convenție europeană, nu doar o chestie românească. La noi sunt puține lucruri care ți se pot întâmpla ca femeie care să nu i se poată întâmpla, la o adică, unui bărbat.

Însă în alte părți există chestii cum ar fi mutilări genitale ale femeilor. Se practică mai ales în Africa, se întâmplă și la popoarele din Orientul Mijlociu… și chestii de genul se întâmplă în consecință și în țări europene, cu precădere printre imigranți. Noi nu prea ne ciocnim de imigranți, rar vezi persoane non-creștine (sau atee) și non-albe (în afară de țigani). Dați o raită prin Paris, nu e clipă în care în zonele aglomerate să nu fie o populație pestriță. Am înțeles că la fel e și în Londra. 500.000 de femei și fete din Europa sunt mutilate genital. Și deși eu cred că și circumcizia e o barbaritate, chiar dacă e una acceptată social, și părerea mea e că ar trebui interzisă încetișor, aia nu nenorocește bărbații pe viață în același fel.

Alte specificații pentru femei: să nu li se facă întrerupere de sarcină în mod forțat și să nu fie sterilizate fără să fie de acord cu asta.

Convenția asta a fost semnată inclusiv de Turcia, unde unele femei sunt pe stilul occidental, altele sunt pe stilul musulman – îmbrăcate în paltoane ca să nu li se vadă niciun pic de piele, cu baticul pe cap să nu li se vadă părul, private de educație din voia părinților… aveau și cazuri de femei omorâte cu pietre pentru că întreținuseră relații sexuale. Șamd.

Situația noastră e a noastră – nu spune mare lucru despre cea din alte părți. Iar în ce privește jurnalismul nostru… am început să caut sursa când e vorba de traduceri, că nu știi niciodată ce și cum preiau oamenii.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |