Roxana-Mălina Chirilă

Editurile: unde vă trimitem manuscrise?

În clipa de față, din câte știu, există o singură editură din România care își dorește cu adevărat să vândă cărțile scriitorilor români. Acea editură e Datagroup. Știu că vrea să vândă cărți și să colaboreze cu scriitori locali pentru că site-ul lor are o rubrică ușor de găsit în care se povestește despre treaba asta. Au până și o adresă de mail rezervată pentru treaba asta: manuscris@datagroup.ro. Dacă merg la Polirom, de exemplu, știu că momentan vor o secretară, dar se pare că de scriitori n-au nevoie.

În rest toate celelalte edituri cred că practică publicarea românilor doar accidental. Poate trebuie să le scrii la contact să întrebi ce și cum, poate trebuie să te prezinți la editură cu manuscrisul trecut bătut la mașină (de-aia veche, nu calculator), nu știu. Parcă pe undeva îl auzisem pe Michael Haulică zicând ceva de revista Galileo că ar publica și ar dori povestiri SF&F, dar sunt pierdută în spațiu cu privire la cum ar putea ajunge un text de-al meu oficial la ei, fără să mi se pară că îl trimit neoficial pe la cine apuc.

Parcă am mai scris de treaba asta. Dar mă sâcâie iar, că m-a întrebat cineva cum poate lua legătura cu o editură. Și n-am putut să dau detalii decât despre o singură editură din România.

L.E. Mi s-a atras atenția că Nemira și Teora au astfel de indicații, dacă știi unde să le cauți. Recunosc că nu le remarcasem.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |