Roxana-Mălina Chirilă

Sportul și școala

Din când în când unei persoane de la guvernare îi intră în cap o păsărică și ciripește aia până-l înnebunește și omul vine cu o idee care e clar proastă, dar lui i se pare genială.

De exemplu, toți copiii din școala primară, din gimnaziu și din liceu trebuie să facă o oră de sport în plus din 2015 – și anume, o oră de fotbal. Ideea îi aparține lui W Ponta.

Sunt deja 2 ore de sport pe săptămână în școli. Profesorul de obicei decide într-o anumită măsură ce se face, în funcție de calificările proprii. Unele chestii sunt comune pentru toți, altele nu. Și ora aia de sport a fost una dintre chestiile care mi-au plăcut cel mai puțin la școală. Unele colege au trecut frumos pe la medicul de familie și și-au luat scutiri medicale (chiar dacă mergeau la baschet în afara școlii, mă înțelegeți).

De ce e nașpa ora de sport?

  • Te plimbi toată ziua cu plasa cu echipamentul de sport după tine. Nu încape în ghiozdan, acolo ai manuale și caiete.
  • E în mijlocul orarului. Te duci, te schimbi în vestiar, alergi, transpiri, te întorci în vestiar, te schimbi înapoi și mergi transpirat la celelalte ore. Normal că și clasa miroase în cosecință. (da, există dușuri; voi ați face duș la școală? Eu nu.)
  • Nu ai suficient de mult timp ca să îți faci o condiție fizică, dar ți se cere să o ai. Sari de 5-6 ori la groapa cu nisip, după care se presupune că poți s-o faci pentru notă. Pfff. Grozav.
  • Tot faci bucățele de sporturi (gimnastică, atletism, baschet, forță etc.) din care unele sunt chinuitoare pentru că nu te descurci la ele sau efectiv nu-ți plac.

Bun. Acuma vor să bage fotbal, probabil pe principiul că dacă le place unora, le place tuturor. Îmhî.

Băi, eu am un plan mai breaz ca a lui Ponta cu privire la sport. Nu dă la fel de bine pe plan internațional, că nu poți zice că toată țara e fan fotbal și că se face în școli, dar ar face niște elevi mai fericiți și toată lumea ar fi mai câștigată:

  • Sportul să devină o materie pe care o pici sau n-o pici, fără note. Asta ar însemna că dacă nu vrei să te dai peste cap pe ladă direct din săritură pentru că ți-e frică că o să pici și o să-ți rupi gâtul, chestia asta nu ți-ar mai influența media. (am avut o colegă cu gâtul în ghips dintr-o mișcare greșită la sport, nu spun de rupt gâtul de dragul exagerării)
  • Mutarea orelor de sport la începutul sau la sfârșitul programului, ca să nu interfereze cu orele de școală normale.

Știu, veți spune, sunt prea multe ore de sport, nu e când, nu sunt săli, nu sunt profesori. A, dar acum vine partea genială:

  • Dacă faci sport în afara școlii, să ți se echivaleze cu orele de sport și să nu mai fii nevoit să le faci pe acelea. Deci, faci karate de 3 ori pe săptămână? Perfect, nu mai trebuie să vii la sport. Faci înot de performanță? Perfect, nu mai trebuie să vii la sport. Ești într-o echipă de fotbal de juniori? Nu mai e nevoie să vii la sport. Faci polo? Mișto, poți să nu vii la ora de sport.
  • Să se organizeze și de către școală niște ore gen atletism, baschet, ce-o fi, gratis. În afara programului elevului. Orele astea să fie ținute de profesorii din școală (să facă parte din norma lor, sau să se calculeze ca ore normale). Orarul poate fi aranjat în așa fel încât profesorul să nu aibă și ore normale dimineața, și ore speciale după-amiaza. Poate fi ca la doctori, eventual: o zi așa, o zi așa.
  • Orele de sport rămase să grupeze mai multe clase, pentru că vor lipsi elevi de peste tot, deci împreună se strânge o grupă. Merge pentru limbi străine, trebuie să meargă și pentru sport.

Din cauza primului punct, cel despre eliminarea notelor la sport, cred că sistemul ar fi posibil. N-ar fi o goană spre ore care sunt mai „ușoare” decât altele.

Efecte benefice:

  1. Elevii pot să-și aleagă un sport care să le placă și să-l practice mai serios decât ar face-o la școală.
  2. Elevii au o motivație în plus să nu se lase de acel sport. Eu m-am lăsat de karate din plictiseală. Dacă aș fi știut că acel karate îmi garantează că nu trebuie să merg la orele alea aș fi schimbat doar clubul.
  3. Elevii nu mai asociază automat ideea de „sport” cu „nașpa” și „chinuială”. Poate chiar mai practică ceva după ce termină liceul.
  4. Nu mai miros clasele chiar atât de tare de două ori pe săptămână (acum trei!).

Ce ziceți? Ar avea ceva logică așa, sau vorbesc prostii?


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |