Roxana-Mălina Chirilă

Trista poveste de iubire a Noii Drepte

Ca în fiecare an, Noua Dreaptă se mobilizează să vină la Sf. Gheorghe de 1 decembrie. Localnicii nu-i doresc, după cum spun clar și majoritatea consilierilor locali (da, în frunte cu un român). Și mă gândeam că-ți trebuie ceva nebunie să mergi acolo unde și cei pe care păsămite îi susții nu te vor.

Dar m-am prins, în sfârșit, care e ideea: e o poveste de dragoste tristă și neîmpărtășită, chiar nerecunoscută de niciuna din părț. E tragică pentru că niciodată nu va putea fi împlinită, nici măcar atâta cât a fost povestea lui Romeo și a Julietei, ci e damnată să curgă în eternitate pe căi nebănuite și neînțelese.

Noua Dreaptă iubește de fapt extremiștii maghiari. De două ori pe an, de 1 decembrie și 15 martie (ziua națională a Ungariei) fac tot posibilul să întâlnească undeva – și Noua Dreaptă, ca niște cavaleri adevărați ce sunt, fac întotdeauna pasul cel greu și vin la extremiștii unguri. Vedeți voi, extremiștii unguri n-ar putea să meargă niciodată la București, ar fi mâncați de plebea care nu le înțelege iubirea și care le-ar răspunde mult prea dur, așa că nu rămâne decât să vină Noua Dreaptă la ei.

E trist, pentru că povestea va continua în eternitate, cu un dor mistuitor pe care întâlnirile de două ori pe an nu fac decât să-l ațâțe… două jumătăți, suflete pereche incompatibile, gluma stelelor care le stau împotrivă, zâmbetul ironic al unei crude divinități! Unii fără ceilalți n-ar putea să existe, țelul lor în viață este împletit.

Se întâlnesc în Sf. Gheorghe, în Miercurea Ciuc, în Cluj, unde își scandează pasiunea eternă sub forma unor cuvinte pline de ură la care doar cei de partea cealaltă pot răspunde cu aceeași ardoare. Apoi merg acasă și așteaptă, așteaptă, așteaptă iar celălalt prilej de a se duce, de a se vedea, de a striga unii la ceilalți peste această barieră etnică de netrecut, peste acest zid dintre două suflete atât de asemănătoare, dar atât de diferite deopotrivă. Nu e trist? Nu e sfâșietor? Ba da…


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |