Roxana-Mălina Chirilă

O să mă duc acasă cu foarfeci

Cică de 24 ianuarie, în Sf. Gheorghe e cineva care vrea să aducă cel mai lung drapel din județ și să defileze cu el – un drapel românesc, evident. Individul care vre asta e un puști de 15 ani care s-a fotografiat cu steagul României în jurul gâtului de 15 martie anul trecut (15 martie e ziua națională a Ungariei) și a pus poza pe Facebook. Teribilisme de puștan naționalist, care au fost întâmpinate cu alte teribilisme de alt tânăr naționalist și s-a lăsat cu amenințări și cu urmăriri penale.

Dar problema e așa: drapelul puștiului are 150 de metri, ceea ce nu-i suficient ca să înfrângă steagurile Ungariei și ale Ținutului Secuiesc perindate nu demult prin Sf. Gheorghe, care aveau 250 de metri fiecare – deci nu are cum să fie cel mai lung drapel din județ, cum vrea el. Bănuiesc că în momentul în care o să-i atragă careva atenția că n-are drapelul suficient de lung ca să și-l măsoare cu ale ungurilor, și că mărimea contează în cazul ăsta, o să-și mai coasă încă două drapeluri românești identice la drapelul inițial și o să aibă la final ditai stegoiul de 450 de metri lungime.

Ca răspuns, ungurii naționaliști nu se vor lăsa mai prejos, ci vor pune de la mână la mână și-și vor dubla drapelurile inițiale, ca să ajungă la 500 de metri. Iar naționaliștii români, când vor vedea asta, vor plusa și ei, să ajungă măcar la 1000 de metri, să încheie discuția. Însă ungurii din Ungaria, ca să-i susțină pe cei din România, vor închide o autostradă de-a lor (că ei au mai multe) și vor angaja 3000 de croitorese acolo ca să facă 10 km de drapel unguresc. La noi va fi vorba de mândrie națională, se vor comanda 100 km de drapel românesc, din care se vor face 20,5 km, pentru că 70 km vor dispărea fără urmă și 9,5 km vor intra la apă.

Până ajung eu înapoi acasă probabil că o să trebuiască să-mi iau niște foarfeci, că tot orașul va fi îngropat sub un drapel sau mai multe. O să-mi recunosc vag strada după clădirile din jur, o să-mi recunosc casa după multe căutări, după care o să încep să decupez drapelul ca să pot să ajung la ușă.

Partea bună e că se izolează termic cât de cât orașul, ceea ce e bine: și-așa Sf. Gheorghe e unul din orașele în care vine gerul.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |