Roxana-Mălina Chirilă

A History of Private Life: Revelations of the Medieval World [recenzie]

După cum s-a putut vedea, cartea asta a fost trecută în bara din dreapta a blogului la rubrica „Citesc acum” ceva mai bine de o lună. În mod normal n-aș sta să explic ce mi-a luat atâta, dar acum n-aș vrea să creadă cineva că e vreo problemă cu cartea. Problema e la mine.

În primul rând: m-am învârtit în sus și-n jos toată luna și n-am luat ditai cărțoiul de peste un kil în spate în toate peregrinările (și noaptea citesc de pe Kindle, că e mai ușor de manevrat decât o carte fizică). În al doilea rând: am terminat-o acum vreo săptămână, dar n-am avut starea de spirit să scriu recenzii.

A History of Private Life: Revelations of the Medieval World e genul de carte de istorie care te face să-ți dai seama, încă o dată, ce nasoală e istoria pe care o facem în școală și ce mișto ar putea să fie. Să vă explic cu un tabel:

<td>
  <strong>A History of Private Life</strong>
</td>
<td>
  Se citește ușor și îți faci la fel de ușor o idee de ansamblu
</td>
<td>
  Datele sunt bune ca să poți localiza mai clar lucrurile povestite.
</td>
<td>
  Povestește despre viața oamenilor la modul general
</td>
<td>
  Multe informații despre chestii care erau absolut normale la momentul respectiv, dar care acum sunt exotice și interesante
</td>
Istoria din liceu
E greu de înțeles și nu prea pricepi care e viziunea de ansamblu decât dacă te chinui
Pune accentul pe date
Povestește despre oameni importanți și bătălii
E plină-ochi de informații care probabil că erau importante la momentul respectiv, dar cărora acum nu le e clar sensul

E o carte care m-a făcut să-mi dau seama că în școală habar n-aveam de ce se tot răsculau țăranii ăia de la origini și până în 1907, de exemplu (în afara faptului că erau „asupriți de boieri”). Sau ce însemna să duci o viață de boier, de fapt.

Pentru că A History of Private Life e în primul rând despre cum trăiau oamenii în intimitatea lor – fie că erau într-un fel de familie extinsă, în care aliații erau foarte valoroși și economiile aproape inexistente, fie cum rezolvau problema WC-urilor în orașe, fie că era vorba de modul în care arătau casele țăranilor. Are tot felul de mici detalii interesante, de la inventarul obiectelor găsite într-o casă, la modul în care se punea problema sentimentelor și a relațiilor. Are planuri de arhitectură pentru diverse clădiri, de la palatul papal la case modeste, explicații despre îmbăieri, scăpat de păduchi și neplăcerile pelerinajelor – sau despre felul în care erau anulate căsătoriile.

Erau câteva lucruri pe care le știam deja – și un șir lung de lucruri pe care nu le știam, sau pe care le uitasem. Singura parte mai puțin interesantă, în mod trist, e una despre literatură, care mi s-a părut ușor confuză și nu la fel de fascinantă ca celelalte.

Aș mai spune câteva ceva despre carte, dar e atât de plină de chestii mișto că aș putea să stau aici până mâine să le înșir. Oricum, pentru că m-a prins microbul, cred că o să mă duc să caut celelalte cărți din serie. De preferință într-o variantă second hand care se livrează și în România, că varianta nou-nouță e scumpă rău.

O recomand cu mult entuziasm tuturor celor care: au pasiune pentru istorie, sunt interesați de lumea medievală, caută un cadou bun pentru cineva care are interese de genul.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |