Roxana-Mălina Chirilă

Prinde spiridușul, dacă poți

Știi senzația aia când îți întâlnești jumătatea perfectă? Plimbări lungi, discuții pline de substanță, mici cadouri, lucruri care îți fac viața roz și frumoasă? Și până la urmă te dăruiești trup și suflet și îți scoți la iveală cele mai tainice idei și părți din tine? O perioadă frumoasă, ca o lună de miere, persoana îți cere asta, îți cere aia, și îi dai, pentru că iubești…

…după care te trezești că persoana dragă dispare în ceață, cu darurile de la tine cu tot. Nu tu mersi, când încerci s-o cauți îți dă cu tifla, când îndrăznești să spui că ceva nu e în regulă, aruncă cu noroi în tine, îți destăinuie secretele, își bate joc de tine, le spune tuturor prietenilor tăi că ești cu capul – iar ție îți dă de înțeles că ești fraierul fraierilor.

Nu prea ai ce plângeri să faci pe nicăieri, că tehnic vorbind omul, deși era o loază de la un capăt la celălalt, nu a făcut nimic ilegal. E ca-n vorba aia care se termină cu „…și cu banii luați”.

Cam în situația asta se află oamenii care au picat în plasa unui șarlatan cu talent. Vine ca un spiriduș, dă cu niște „magie”, prinde inimile publicului, îl determină să-i împlinească vreo câteva dorințe sub pretextul că le-ar îndeplini el câteva la rândul lui – după care dispare când ai nevoie de el. Oamenii rămân de fraieri, poliția dă din umeri (mai ales dacă spiridușul nostru n-a făcut prea multe ilegalități) și cu asta s-a terminat în lacrimi o dragoste profundă. Profundă de o parte, de cealaltă spiridușul mai spirituiește pe altcineva.

Spiridușii ăștia se ocupă de orice e mai convenabil, unde poți bramburi lumea: medicină preventivă naturistă (dacă se bagă la medicină pe bune, sunt mai pasibili să fie prinși până la urmă, dar există spiriduși mulți care insistă că te pot vindeca de cancer și alte probleme), relații de dragoste sau profesionale, dezvoltare personală, religie, cauze nobile cum ar fi salvarea planetei – și tot așa mai departe.

Cam de-asta Gregorian Bivolaru și alți 20 din conducerea MISA au fost achitați de trafic de persoane. De-asta gurul autohton și compania nu pot fi închiși în secunda doi pentru lucruri clare. (bine, unii sugerează că ar fi mai complicată treaba, cu tot felul de sume care se tot învârt, dar eu nu știu destul ca să-i pot crede) Nu pentru că ar fi oameni onești. Nici măcar din cauza lălăielilor eterne, a trasului de timp și a prescrierilor care intervin la un număr de ani după fapte. Nu pentru că dosarul ar fi fost fabricat la comandă politică și s-a înțeles greșit noțiunea de voluntariat de către autorități (cum susțin cei din MISA). Ci pentru că legal oamenii nu prea au o bază pe care să se plângă de faptul că li s-a promis că ajung la Dumnezeu, ei au crezut, și li s-a luat tot ce erau dispuși să dea. Altfel mult mai mulți ar fi făcut legal ceva, dar orice condamnare atârnă de câteva ițe mai puțin clare.

E o poveste cu morală, doar că lumea se uită prea de sus la cei care au picat de fraieri cu MISA ca s-o vadă: nu vă încredeți în spiriduși. Și da, spiridușii există.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |