Roxana-Mălina Chirilă

50 de umbre nu e despre o palmă peste fund

Tags:

Seria 50 de umbre seamănă cu absorbantele. În reclamele la absorbante vezi femei care au cele mai excepționale vieți, se distrează, dansează, merg la munte și sunt super-fericite. În realitate, iei un pachet, îl deschizi și vezi o chestie al cărei singur scop în viață e să se umple de sânge într-un mod neinteresant.

Reclame: super-distracție! Adevăr: vezi să nu.

La fel și cu 50 de umbre. Reclamele spun că e despre BDSM și despre palme peste fund, o gagică legată, chestii sexy. Și conținutul e nu foarte sexy, gagica e în lacrimi o mare parte din timp că nu-i place ce se întâmplă (ba da! ba nu! ba da! angoasă!), iar palmele peste fund cauzează drame peste drame.

Personajele:

Christian Grey: copil adoptat. Mama lui era o prostituată care se droga – și care a murit când era copil. De atunci a rămas cu pasiunea de a bate gagici care seamănă cu ea. (vol. 2, dar cred că e important de reținut de pe acum) E „dominant”, adică e genul de om care îi spune unei femei ce să mănânce, când să meargă la doctor și ce să facă în fiecare clipă a existenței ei, fie că vrea, fie că nu. E genul de om care te urmărește pe stradă, apare la tine la muncă, află ce vrei și pe urmă te manipulează cu chestia aia. E bogat, așa că dacă îi place de cineva îi cumpără compania și se face șef peste acea persoană. Dacă nu obține ce vrea, face botic.

Anastasia: o tipă fără prea multă inteligență care arată fix ca mama lui Christian Grey (cel puțin în capul lui). E complet atrasă de Grey, așa că nu vede că individul șterge cu ea pe jos la fiecare cotitură. Sau vede, dar se sacrifică. Pentru că iubirea merită totul, sau ceva de genul. Reacția ei când află că el o „iubește” pentru că arată fix ca maică-sa pe care vrea să o bată este ceva gen „O, nu! Deci nu pot să-i ofer ce vrea! Nu sunt o mamă simbolică suficient de bună! Iubirea noastră e compromisă!”

Dacă acțiunea ar avea loc în România, stereotipurile ar cere să fie un cuplu de moldoveni. În rest, 50 de umbre are legătură cu sexul interesant la fel cum absorbantele au legătură cu distracția. Toate reclamele îți spun că așa e, dar după ce ai mușcat momeala parcă nu prea seamănă.

În schimb seria poate sta la baza unor discuții interesante despre abuzuri, dacă e abuz dacă ai de ales să fii abuzat sau să te desparți de persoana respectivă etc.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |