Roxana-Mălina Chirilă

Unde ziceați că se interzice fumatul?

Multe discuții zilele astea despre faptul că se interzice fumatul în localuri, deci și în cafenele, deci cei ca mine, cărora le place să bea o cafea, se pot întoarce acasă fără să miroasă a țigară ca niște fumători înrăiți.

Doar că de fapt nu e vorba de localuri, ci de locuri publice – și prin „locuri publice” se înțelege instituții publice, deci, conform Mediafax:

Potrivit propunerii legislative, se interzice complet fumatul în spaţiul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare de stat şi private.

Deci nu-i vorba de nicio cafenea. Mai mult, nu știu să fie voie să fumezi în spitale, iar la Poliție, Poștă, ANAF etc. nu țin minte să fi fost vreodată fum.

Mi-atrage atenția însă chestia asta: „se interzice complet fumatul în spaţiul […] instituţiilor şi unităţilor de învăţământ”. Am tras un hohot de râs destul de puternic la chestia asta, pentru că elevii fumează în draci. Nu știu nicio școală în care elevii să aibă voie să fumeze, dar se fumează în toate școlile de care am auzit eu. Când eram în liceu, jumătate de clasă fuma. Evident că era interzis, evident că de cele mai multe ori fumătorii erau minori și n-ai voie să le vinzi țigări minorilor, evident că se lăsa cu scandal dacă vreun profesor avea chef de harță și băga un raid prin baie, să prindă fumători. Dar cu toate astea se fuma în draci.

Când am ajuns la facultatea de mate-info se fuma și mai rău. Holurile erau pline de fum de țigară, studenții fumau fix sub afișele cu „NU FUMAȚI”. La limbi străine era mai civilizată treaba, se fuma doar în fața clădirii și în barul de la subsol, unde tăiai fumul cu cuțitul. Și în facultate nu știu câți s-au apucat de fumat – destul de mulți au venit fumători din liceu.

Când e vorba de o fată care s-a culcat cu cineva, acolo e tragedie, sare lumea mușcată de fund că nu e în regulă. Când se machiază una complet aiurea, acolo intervin tradiționaliștii să arate cu degetul că se duce pe râpă moralitatea. Băieți care se tund nu știu cum? Vai, masculinitatea e distrusă. În schimb, nimeni nu se revoltă pentru că o proporție mare de elevi și studenți își distrug plămânii aiurea: acolo e vorba doar de sănătate, slavă cerului, nu de moralitate.

Interdicțiile de fumat sunt fix zero barat, le ignoră lumea cum ignoră lipsa trecerii de pietoni pe o stradă mică. Da, teoretic e interzis să fumezi/treci strada fără trecere, practic cine să-ți facă ceva? Sau o să patruleze de acum încolo polițiștii băile din licee, să se asigure că nu fumează nimeni?

Am fost intrigată de noua lege când am auzit-o în forma cu „cafenele” care se vehicula la un moment dat, dar acum încep să cred că e degeaba. Singurul rezultat interesant s-ar putea să fie demonstrația faptului că unii oameni au votat și au trimis în senat pe cineva care n-are viziunea să înțeleagă barem cu ce se ocupă la locul de muncă.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |