Roxana-Mălina Chirilă

Starbucks în Brașov (de unde entuziasmul?)

Pentru cine are norocul de a nu sta în Brașov în perioada asta și deci are nevoie de înștiințare: se deschide un mall nou, Coresi. Ceea ce e destul de interesant dacă locuiești aici, pentru că nu e genul de oraș unde se întâmplă tone de lucruri noi și interesante. Atracțiile majore sunt Biserica Neagră, cunoscută pentru faptul că e aici de sute de ani, și munții, care sunt ceva mai vechi.

Dar ce se pare că a fascinat multă lume e faptul că vine Starbucks în Brașov. Cei de la Starbucks deschid și ei o cafenea în Coresi! Deci, Starbucks, da?! STARBUCKS!

Am auzit chestia asta stând în alte cafenele unde îmi vedeam de treabă și încercam fără succes să nu-i aud pe cei de la masa de lângă. Am văzut oameni comentând pe net de chestia asta. Și mă simt, nu știu cum, parcă aș fi ratat ceva. Am fost și eu la Starbucks de câte ori în Cluj și-n București, am constatat că fac o cafea ok, dar nu m-a dat foarte tare pe spate, după care m-am întors la cele locale. Acum, aud și văd Mult Entuziasm.

Aș înțelege freamătul dacă s-ar deschide un Starbucks în Karabuk, Turcia, unde cafeaua nu e decât instant sau la ibric și nu găsești picior de espresso, dar în Brașov mă depășește situația pentru că e plin-ochi de cafenele bune. Enumăr câteva?

  • Cafeteca. (aproape de Piața Sfatului) E cea mai cafenea dintre cafenele, aveau la un moment dat poze pe pereți cu procesul prin care ajunge cafeaua aia la noi (le-au dat jos), fac French Press, fac cafele pe bază de espresso, îți dau și acasă cafea boabe sau măcinată, dacă vrei să cumperi. Tot felul de varietăți și boabe care mai de care.
  • Galleria. (pe lângă poștă) N-au nu știu ce cultură deosebită a n tipuri de boabe culese din diverse părți ale lumii, dar fac niște specialități de mă ling pe buze. Două cuvinte: Gingerbread Cookie.
  • L’Etage. (pe Republicii) I-am desoperit de destul de puțin timp. N-au specialități care să-mi rămână în minte ca cele de la Galleria, dar au niște combinații standard chiar decente (Bailey’s Latte, pentru cei cărora le place Bailey’s). Și poți să-ți combini tu cafeaua, dacă vrei, deci ideea de a-ți construi tu ce-ți dorești în materie de cafea nu e chiar străină de orașul ăsta.

Asta ca să le enumăr doar pe alea care-mi plac mie în mod deosebit, că au wifi, priză, scaune decente și toate cele necesare pentru cineva care are chef să-și desfășoare activitatea zilnică acolo. Pentru că altfel Brașovul are nu știu câte cafenele, Come Back, unde merg doar când n-am treabă (n-au prize și atmosfera nu-i de stat), Coffeol, unde merg doar când vreau prăjituri (sunt prea scumpi), Kafe Pub, unde mă umplu de fum, dar unde au cea mai mare cafea cu lapte din tot orașul, plus nu știu câte altele pe unde am trecut o dată sau de două ori, locuri care nu mi-au rămas în minte prea puternic.

E plin-ochi orașul. Terase, cafenele, cafele stas, cafele cu siropuri, cafele mici, cafele mari, cafele mai ieftine și mai scumpe, cafele mai cu moț și mai fără moț, cafele de dimineață cu croissant la ofertă, cafele care consideră că e sub demnitatea lor să fie la ofertă vreodată. Este plin. Dacă în Sfântu Gheorghe am vreo șansă să mă plictisesc de cele câteva locuri care nu sunt bodegi, în Brașov îmi ia o oră să intru prin fiecare cafenea. Din centru.

Așa că mă simt ca o bunicuță: nu înțeleg entuziasmul pentru Starbucks și zeitgeist-ul ăsta de iubire pentru franciza lor. O fi din cauza serialelor și filmelor americane în care toată lumea e cu Starbucks în mână?


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |